Villa, hawaii lakás és Ferrari – Kínának kémkedve épült be New York vezetésébe

Közel másfél milliárd forint értékű ház Long Islanden, luxuslakás Hawaiin, drága Ferrari – egyre-másra lesznek nyilvánosak azok a történetek, amik Linda Sunt övezik. A 40 éves nőt azzal vádolják, hogy New York állam egyik vezető tisztviselőjeként Kínának kémkedett. A BBC szerint kedd reggel tíz vádpont alapján szövetségi ügynökök tartóztatták le a Kínában született, később amerikai állampolgárságot szerzett nőt és férjét Long Island-i otthonukban.

Linda Sun 14 éves karrierje alatt elérte, hogy egyszerű, gazdasági és sokszínűségi ügyekben eljáró hivatalnokként indulva beépüljön a népes és gazdaságilag fontos tagállam kormányzói csapatába. Egészen a kabinetfőnök-helyettesi posztig jutott, és a vádak szerint ezt fel is használta Kína érdekében, miközben feltűnően tehetősen élt.

A gyanú szerint többek közt megakadályozta, hogy tajvani diplomaták kapcsolatba lépjenek a tagállami kormányzattal, valamint fű alatt belső dokumentumokat osztott meg Pekinggel. Breon Peace, New York keleti körzeti ügyésze a New York Times szerint így fogalmazott közleményében az ügyről: „miközben úgy tűnt, hogy a New York-i embereket szolgálja […], az alperes és férje valójában a kínai kormány és a Kínai Kommunista Párt érdekeinek előmozdításán dolgozott.”

Sun hozzá hasonlóan mindent tagadó 41 éves férje, az üzletember Christopher Hut lehetett a pénzmozgások fő irányítója. A 4,1 millió dolláros házuk, a 2,1 millió dolláros honolului lakás és a 2024-es gyártású Ferrari Roma sportkocsi mellett még egy dolog feltűnt: rendszeresen nankingi kacsát rendeltek Sun szüleihez. Ezen felül a vádak szerint Kína fizette a pár utazgatásait, belépőiket show-műsorokra, koncertekre, meccsekre; valamint munkát intéztek unokaöccsének Kínában.

Az ügyészek csak annyit láttak ebből utólag, hogy a pár hitelt nem vett fel, az adózási adataikból pedig nagyon nem következett ekkora lábon élés.https://telex.hu/kulfold/2024/09/06/linda-sun-kinai-kemkedes-new-york-allam-egyesult-allamok-kacsa