Bese papi. Nem kell újra szentelni a Karmelitát…

A kormánypárt legfelsőbb köreihez is elérő, melegpornós botrányba keveredett katolikus lelkész, Bese Gergő ügyéről a Kötcsei Polgári Piknikre érkezők közül több, a Fidesz holdudvarához köthető személy is véleményt nyilvánított. Kozma atya szerint például „a jót nemcsak a jó tudja közvetíteni”.

Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója, katolikus pap először értetlenül állt a kérdéshez, mondván, nem ismeri a történteket, mivel három napig nem volt itthon, majd arra a kérdésre, jó-e az, ha a politika összefonódik az egyházzal, egyértelműen nemmel válaszolt. „Az a jó, ha az egyház is és a politika is a közjót szolgálja” – fogalmazott.

Később kifejtette, hogy szerinte nem kell újra szentelni a Karmelitát – ami a miniszterelnök székhelye – még annak ellenére sem, hogy egy olyan pap szentelte meg, aki később erre méltatlanná vált„”A méltóság és méltatlanság kérdése nem ezeken dől el” – vágta át a gordiuszi csomót. „Az egyház világosan nyilatkozik: attól, hogy valaki bűnt követ el, még jót is közvetíthet. Nem a jóságtól függ, hanem attól, hogy az áldás Istentől jön”.

Úgy fogalmazott: „Az áldás érvényes, mert az nem valakinek az életformájától függ. Attól, az még nem változik, hogy valakinek jó és rossz tettei is vannak, hiszen mindenki ilyen. Véleményem szerint érvényes az áldás, mert az Isten áldása, azt csak a pap közvetítette” – tette hozzá, majd közölte: szerinte a jót nem csak a jó tudja közvetíteni, és az ő lelkiismereti dolga, milyen életet élt, magával kell elszámolnia”.

Vélekedése szerint az, aki jót közvetít, idővel egyre jobb kell legyen, de hogy ez magvalósul-e, az titok.

Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója a kormánypártokat érintő botrányos ügyről a piknikre menet annyit mondott: ha igaz, amit Beséről állítanak, az ő elkötelezettnek tűnő szerepvállalása nem hiteles, és jogos, hogy az egyháza felfüggesztette. „Mindig elképzelhető, hogy olyanok csapódnak egy közösséghez, akik erre nem méltók, az ilyeneket mi kihajítjuk” – fogalmazott. Vannak ennél fontosabb ügyek is, így a bevándorlás és háború – tette hozzá, úgy vélve, a plébánossal történtek nem befolyásolják az emberek életét.

Fotó: Czerkl GáborMenczer az újságíróknak / Fotó: Czerkl Gábor

blikk .hu