Napi Gáti. Csengey kert. Miért nem viszi ki a gagyi lármás rendezvényeit valahová a Bükkbe
Miskolci Kulturális Központ

titkarsag@miskolcikulturaliskozpont.hu

Majorné Bencze Tünde ügyvezető

Tisztelt Hölgyem!

Órák óta, és jelenleg is, azaz 2024. szeptember 7. 22:45-kor folyik a fékevesztett lármázás az Önök fennhatósága alá tartozó ún. Csengey-kertben csakúgy, mint a tegnapi este is.
A „tetthelytől” vagy 60 méterre lévő lakásomban képtelenség megmaradni, mert a hangerő 90-100 dB közt ingadozik.
Van Önnek fogalma a hatályos 27/2008. KvVM–EüM együttes rendelet (a környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról) létezéséről és annak tartalmáról?
Van Önnek halovány fogalma arról, hogy a rendelet 22:00 után 45 dB-ben állapítja meg a felső határt?
Van egyáltalán fogalma, mennyi is az a 45 dB, amit be kellene tartaniuk?
Minek képzelik magukat, hogy önkényesen kivonják magukat a jogszabály hatálya alól, és rendszeresen túllépik a limitet a maguk által generált zajjal? Meglehet, egy szűk rétegnek igénye van erre a lármára, de másoknak viszont JOGUK van a pihenéshez. Minden nap, de különösen a heti pihenőnapokon. Amelyeket nem véletlenül hívnak pihenőnapnak, és nem lármanapnak.
Nem gondolja, hogy kulturálatlanság mások nyugalmának rendszeres megzavarása?
Miért nem viszi ki a gagyi lármás rendezvényeit valahová a Bükkbe, és miért nem szorítkozik a belvárosban a jogszabályokban rögzített limiteket tiszteletben tartó csendes (és kulturális) rendezvényekhez?
Bárkinek is támadt ez a beteg ötlete, hogy elfeledkezve a népkerti sörfesztivál miatt a Népkert közelében lakók heves ellenállásáról és tiltakozásáról, most lakóépületekhez még közelebb szennyezik a környezetet az indokolatlan hangerejű zajukkal, illene egy jogászt, például a város jegyzőjét megkérdezni.
Ön mit gondolna, Hölgyem, ha én a saját teraszomon a maguk rendezvényeivel egyidejűleg azonos hangerővel járatnék valami zajgenerátort, például egy motoros láncfűrészt? Mert ha maguk úgy vélik joguk van, akkor ugyebár nem vitatja, hogy engem is megilletnek hasonló jogosultságok.
Kérem, a Csengey-kertben próbáljon valami Európában elfogadott értelmezésű kultúrához ragaszkodni, és nem a gadnai vigalmi negyedet importálni Miskolcra, és tartózkodjanak a jogszabályban megállapított határértékeket meghaladó lármás vigadalmakat tartani.
Tudja, ha a maguknál összehasonlíthatatlanul rangosabb, és százezres tömegeket vonzó Sziget fesztivált képesek civilizált módon megszervezni, úgy vélem, ennek Miskolcon sem lehet más, legfeljebb személyi akadálya. Semmi kétségem, hogy meglehetősen szűk körben lehet az alkalmatlan rendezőket keresni.
Üdvözlettel: Dr. Gáti Attila