Skip to content

Kalóriadeficit. Orbán búcsút mindana a csimpánzcsöcsöknek

Kalóriadeficit. Orbán búcsút mindana a csimpánzcsöcsöknek
Hungary's Prime Minister Viktor Orban arrives at an EVP-Summit of the European People’s Party (EPP) in Salzburg, on September 19, 2018. (Photo by BARBARA GINDL / APA / AFP) / Austria OUT

Honnan jön a kettlebell, amivel a miniszterelnök edzi magát? Mire érdemes figyelni a használatakor? Ezeknek jártunk utána.

„Nagyon fontos a példák szerepe. Milyen jó lenne, ha kiállna a nép elé, és azt mondaná, hogy emberek, fogyjunk le együtt” – mondta Zacher Gábor Orbán Viktorról egy, a Nők Lapjának adott interjúban még 2019-ben. A toxikológus akkor arra az aggasztó statisztikára hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon az emberek 60 százaléka túlsúlyos, a túlsúlyosok 60 százaléka pedig egyenesen elhízott, aminek nagyon súlyos népegészségügyi kockázatai vannak.

Mintha csak most jutottak volna el a miniszterelnökhöz Zacher szavai, vagy csak saját egészsége érdekében, de sajtóértesülések szerint Orbán úgy döntött, testedzésre adja a fejét, hogy megszabaduljon néhány kilótól. A miniszterelnök állítólag heti 4-5-ször edz 16 és 24 kilós kettlebellekkel, személyi edző segítségét nem veszi igénybe, egy saját maga által kreált edzéstervet követ, és az étkezésére is igyekszik odafigyelni. De mi az a kettlebell, mire jó és mire nem? Ennek jártunk most utána.

A cári Oroszországból származik, az Egyesült Államokból indult el térhódítása

A kettlebell, amit magyarul füles súlyzónak vagy gömbsúlyzónak fordítanak, leánykori nevén pedig gírjának is hívják, eredetileg az orosz piacokon a gabona kimérésére használt súly volt. Hagyományosan egy régi orosz súlymértékben, pudban mérik a tömegét, ami nagyjából 16 kilogrammnak felel meg. A 19. században a cirkuszi erősemberek is használták fellépéseikhez, majd a szabadidős és versenyszerű atlétikában terjedtek el.

Később rendkívül népszerűvé vált a cári Oroszországban, a katonák fizikai kiképzésének egyik alapeszközeként. A ’80-as években egy bizonyos Pável Caculin, az orosz hadsereg Szpecnaz alakulatának tengerentúlra dezertált kiképzőtisztje az amerikai tengerészgyalogosokkal is megismertette a kettlebelles edzésmódszert, amely innen indult el világ körüli térhódítására.

AFP

Magyarországon a 2000-es évek elején kezdett elterjedni a göbsúlyzós edzés, azóta viszont olyannyira népszerűvé vált világszerte, hogy az élsportolók is előszeretettél építik be edzéstervükbe. A kettlebell egyébként önálló sportágként is létezik, Magyarországon saját sportági szövetsége van, a tavalyi világbajnokságnak pedig éppen Magyarország, azon belül is Hódmezővásárhely adott otthont.

Mire jó a kettlebelles edzés?

Aki járt már valaha konditeremben, az biztosan találkozott a kettlebellel. A hagyományos súlyzókhoz képest eltérő formája van, gyakorlatilag olyan, mint egy ágyúgolyó fogantyúval a tetején. Éppen ettől lesz különleges, ugyanis amíg egy egykezes súlyzót a tengelyénél kell megfogni, addig a gömbsúlyzó esetében a fogás messze esik a súly középpontjától, így a gyakorlat közben már az folyamatos koordinációt és extra erőkifejtést igényel, ha helyesen szeretnénk tartani.

A kettlebelleket jobbára ballisztikus gyakorlatoknál használják, ahol nem a súlyok lassú kontrollálása a cél (mint mondjuk a hagyományos súlyzós edzésnél), hanem azok gyorsítása. A két legismertebb kettlebelles gyakorlat a swing (guggoló helyzetből felfelé lendítjük a két lábunk közötti súlyt, nagyjából vállmagasságig) és a szakítás (a lábunk között lévő súlyt a fejünk fölé lendítjük).

Ennek a két feladatnak nagy előnye, hogy ezek úgynevezett összetett gyakorlatok, amikor több izomcsoport is dolgozik egyszerre. A tipikus kettlebell-gyakorlatok természetüknél fogva erőt és állóképességet is fejlesztenek, különösen megdolgoztatva a hát alsó részét, a lábakat és a vállakat, emellett pedig növelik a fogáserőt.

Mire érdemes figyelni, ha kettlebellel edzünk?

A kettlebelles edzés amellett, hogy szálkásít és fejleszti a robbanékonyságot, izomépítésre is alkalmas. Nem árt azonban vigyázni vele, amilyen egyszerűnek tűnik a használata, annyira könnyű összeszedni egy csúnya sérülést. A szabálytalanul végrehajtott gyakorlatok könnyen hát- vagy akár gerincsérüléshez vezethetnek.

A megfelelő súlyhasználat nagyban segíthet abban, hogy az ember elkerülje a sérüléseket, pláne akkor, ha az illető még kezdő. A különböző fitnessoldalak 4-6 kilós kettlebelt ajánlanak a kezdéshez a nőknek, és 6-8 kilósat a férfiaknak. A használt súlyokat érdemes időről időre növelni a fejlődés érdekében. Az internet és a videómegosztók ugyan hemzsegnek az edzésekről szóló videóktól, de óva intenénk mindenkit attól, hogy egyedül, szakmai segítség nélkül kezdjen bele a gyakorlatok elsajátításába, kivéve, ha nem szeretne úgy járni, mint a miniszterelnök, aki összeszedett egy sérülést, és másfél évig szenvedett vele.

AFP

A rendszeres edzés mellett azonban sokkal hangsúlyosabb a megfelelő táplálkozás, ami a fogyás alapköve. A súlyvesztéshez egy dolog kell igazán: kalóriadeficit, azaz, hogy kevesebb kalóriát vigyünk be, mint amennyit a szervezet elhasznál. Ebben nagy segítséget jelenthet a testmozgás, így a kettlebellel való edzés is.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



3 Comments

  1. Névtelen
    2024.09.10. 06:35

    https://szleng.blog.hu/2010/01/05/ciganyedzes

  2. Névtelen
    2024.09.10. 06:41

    A Fidesz kitüntette, Ferenc pápa budapesti szentmiséjének a szervezésében is részt vehetett a pedofília miatt nemrég felfüggesztett kXéti plébános
    HXszálon kötődik a Fideszhez, áldozatai között lehetett olyan fiatal is, akit kilencévesen hálózott be. Nyílt titok volt, hogy érsek akar lenni, ráadásul az anyagi elismerés sem kerülte el: a plébániájára bejegyzett egyesület 2023-ban 75 millió forintot nyert el Kulturális és Innovációs Minisztériumtól szexuáledukációs (!) felvilágosító képzésre.
    átlag fideszes aljadék emberutánzat
    pedofil
    harácsoló
    gonosztevő

  3. Névtelen
    2024.09.10. 07:28

    Szarbán sose volt férfi. Elég meghallgatni, ahogy a csíra hangján nyávog, mint a macska. Most meg már szarrá dagadt ártány. Mondjuk, tényleg érthető, ha a férfias kiállású Magyarral szemben kisebbrendűségi komplexusa van. Függetlenül a politikától.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük