Kivonul Magyarországról a pár éve még 250 főt foglalkoztató miskolci fémöntő

Kivonul Magyarországról a pár éve még 250 főt foglalkoztató miskolci fémöntő multi a jelek szerint

Miután nemrég 80 fővel csökkentette alkalmazotti létszámát, szeptemberben pedig a berendezéseit is árverésre bocsátja, minden jel arra utal, hogy az Omco International bezárja magyarországi gyártóüzemét. A cég cikkünk megjelenéséig nem reagált megkeresésünkre.

  • A társaság, illetve jogelődje, az amerikai tulajdonban lévő Ross Mould Nemzetközi Öntvénygyártó Kft. 1998 óta állított elő Miskolcon üvegipari öntőformákat.

Számokban: a céget 2020 óta nevezik Omco Hungary Kft.-nek, fénykorában 250-280 főt foglalkoztatott. Az elmúlt években több milliárd forint bevétel mellett masszív veszteséget termelt, alkalmazotti létszáma folyamatosan apadt, idén júniusban 143 főről már 60-ra esett, júliusra pedig 39-re fogyott.

Tágabb kontextus: a legutóbbi céges beszámoló kiemeli, hogy a nemzetközi üveggyártó piac 2023-ban és 2024-ben is nehéz helyzetbe került, az üveggyárakban a készletek nagyon magasak, ezért a cég megrendelései is visszaestek.

  • A fő ügyfelek (Ardagh, OI, Verallia, Saverglass) sorra kapacitást csökkentettek, gyártósorokat zártak be; a kínai versenytársak nyomása egyre nagyobb, az európai Zöld megállapodás pedig a hulladékok újrahasznosítására koncentrál, ami szintén nem kedvez a gyártásnak.

Alulnézet: egy korábbi leírás szerint a miskolci üzemnek elég széles termékskálája volt, dekorálatlan sima bébiételes üvegtől kezdve a facettes konzerven át a gazdagon díszített, rendhagyó formájú palackig szinte mindenféle italos, konzerves, gyógyszerészeti és kozmetikai tároló üvegedény öntőformáját készítette.

  • Az Omcónak Közép-Kelet-Európában Romániában, Horvátországban és Szlovéniában is van még gyártóüzeme, a jelek szerint a kapacitáscsökkentés áldozata a magyar egység lett.