Már két várossal kell versenyeznie Budapestnek, ha olimpiát szeretne rendezni

 

Újabb európai főváros jelentkezhet be a 2036-os olimpia rendezési jogáért zajló versenybe – közölte a Politico cikkére hivatkozva a hvg. A lap azt írja, Dánia fővárosa, Koppenhága a jövő évi költségvetésében 500 ezer koronát, mintegy 26,6 millió forintot különített el egy előzetes hatásvizsgálatra, amelyben a pályázásnak és az olimpia megrendezésének a feltételeit térképeznék fel.

Mia Nyegaard, Koppenhága kultúráért és szabadidőért felelős vezetője arról beszélt, hogy minden idők legkisebb és legfenntarthatóbb olimpiáját rendeznék meg. Bejelentették azt is, hogy megpályáznák az ifjúsági olimpiát is. Dánia legkorábban 2036-ban rendezhetne olimpiai játékokat, mivel 2028-ban az amerikai Los Angelesben, 2032-ben pedig az ausztrál Brisbaneben versenyeznek madja világ legjobb sportolói ai olimpiai érmekért és a babérkoszorúért.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke biztos benne Koppenhága fantasztikus olimpiát tudna rendezni.

A 2036-os olimpia megrendezésére korábban Varsó jelentkezett be, de lehetéséges, hogy a dán fővárosnak a lengyelek mellett Budapesttel is versenyeznie kell az olimpiáért, hiszen korábban felvetődött, hogy Magyarország pályázna a 2024-es olimpia megrendezésére.