CineFest. A törökök hódítanak Miskolcon

Elhozták a legkiválóbb filmeket

Bíró Tibor, a CineFest igazgatója az ünnepi eseményen mondott beszédében kiemelte:

A fesztivál missziója, hogy olyan országok filmművészetét hozza el, amelyek a magyar filmforgalmazásban kevésbé jelennek meg.

Külön örömét fejezte ki, hogy a nemzetközi zsűri élén a neves török rendező, Semih Kaplanoglu áll, aki a kortárs filmművészet egyik legelismertebb alakja. A fesztiválon bemutatott török filmek fontos lépést jelentenek a magyar közönség számára, hogy szélesebb körben megismerjék és megkedveljék ezeket az alkotásokat.

Oscar-díjra jelölt filmet is bemutattak

A török nagykövet, Gülşen Karanis Ekşioğlu  hangsúlyozta:

Nagy öröm számunkra, hogy részt vehetünk ezen az egyedülálló és népszerű filmfesztiválon.

Elmondta, hogy hazája filmjeiből igyekeztek a legjobbakat válogatni, és örömmel látta, hogy a miskolci közönség nagy érdeklődést mutat irántuk. Röviden beszélt a programban látható filmekről. Ismertette, hogy az Élet című film Törökország Oscar-díjra jelölt filmje, az Egy szebb holnap című egy új és népszerű török rendező munkája, a Napfogyatkozás pedig egy különleges dokumentumfilm, ami a török tornászcsapat felkészülését mutatja be a tokiói olimpiára.

Filmet készíteni közösen a legjobb

A török cinematológiai intézet elnöke beszédében kifejtette:

A török mozi aranykora a hetvenes és nyolcvanas években volt, de a mai napig népszerűbbek a török filmek a hazai mozikban, mint az amerikai produkciók.

Hozzátette, hogy a filmgyártásban rejlő lehetőségek erősíthetik a nemzetek közötti kapcsolatokat, és céljuk, hogy minél több koprodukció szülessen, mert filmet készíteni egyedül jó, de másokkal együtt még jobb.

A munkába vett vasat a rozsda nem fogja

Veres Pál, Miskolc polgármestere szerint a CineFest Miskolc egyik legerősebb brandje, amely nemcsak országos, hanem nemzetközi elismerést is kivívott magának. Egy török mondást idézett:

A munkába vett vasat a rozsda nem fogja.

A polgármester kifejtette, hogy erre tökéletes példa a CineFest története, amelyben rengeteg munka van, nem rozsdásodott be, ehelyett friss és naprakész maradt.

A török partnerekkel való együttműködés kapcsán elmondta:

Miskolc gazdasági, kulturális és gasztronómiai életében évtizedek óta jelen vannak a török partnerek, és rengeteg lehetőség van még a kapcsolatok bővítésére.

A török nagykövet már negyedik alkalommal érkezett városunkba

Gülşen Karanis Ekşioğlu török nagykövet már negyedik alkalommal látogatott Miskolcra.

Eddig leginkább sporttal összefüggő látogatásaim voltak, a filmfesztiválon most először veszek részt

– osztotta meg portálunkkal. A filmek diplomáciai jelentőségéről is beszélt.

A film hatalmas diplomáciai értéke, hogy milliókhoz el tud jutni

– mondta. Kiemelte, hogy a mozi kiváló eszköz a két nemzet közötti kapcsolatok elmélyítésére.

Amikor a török filmek sajátosságairól kérdeztük, a nagykövet szenvedélyes filmrajongóként hangsúlyozta, hogy az érzelmek kiemelt szerepet kapnak a török alkotásokban.

Szerinte a túláradó érzelmek és a drámai pillanatok adják a török filmek különleges varázsát.

 A török filmekben az érzelmek tükröződnek leginkább, legyen szó a most bemutatott filmekről vagy akár a Magyarországon népszerű török szappanoperákról.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.