Ezt merőben másként látja Simonka György. A politikus legújabbkori sajtószerepléseit éppen azzal kezdte, hogy az elmúlt hónap elején interjút adott portálunknak, s kérdésünkre itt beszélt erről a másik, az európai uniós forrásokat érintő büntetőeljárásról. Azt mondta, tudomása szerint: „Ez a gyanú már megdőlt, úgy tudom, nem lesz ebből büntetőper. S ha az információim jók, akkor egy ezzel korábban foglalkozó ügyész már börtönben ül.” Mostanra kiderült, egyik állítása sem helytálló.

 

 

Az elmúlt napokban – immár nem első alkalommal – azzal kerestük meg a Központi Nyomozó Főügyészséget: hogyan áll az EU-források megcsapolásával kapcsolatos ügy nyomozása, vagy esetleg lezárult-e már. Az iránt is érdeklődtünk, mikorra lehet számítani vádemelésre ebben az ügyekben, s hogy nagyságrendileg mekkora lehet a TÁMOP-os és más EU-pályázatok esetében a kárérték. Végül: mit lehet mondani a gyanúsítotti/elkövetői körről?

Rövid válaszában a KNYFÜ azt írta: „A megjelölt ügy nyomozása továbbra is folyamatban van, az eljárásról adat a büntetőeljárás eredményessége érdekében továbbra sem közölhető.” Így az az állítás, miszerint ebből nem lesz ügy, minden valószínűség szerint nem állja meg a helyét. Azt pedig a 24.hu írta meg a napokban, hogy az ügyben érintett ügyész nincs börtönben. Ugyanakkor továbbra sem világos, hogy a Simonkához is kapcsolható, az uniós forrásokkal összefüggő bűncselekmények esetén miért tart ilyen hosszan a nyomozás. Több mint öt éve különítették el, amiből következik, hogy már ezt megelőzően is vizsgálták a történteket.

Lehetséges, de nem biztos, hogy a nagypolitikába visszaigyekvő Simonka György folyó büntetőpere elsőfokon véget ér 2026 tavaszáig, amikor a következő országgyűlési választást tartják. Ám az egészen biztos, hogy a másik ügy akkora nemhogy nem fejeződik be a bíróságon, de talán még el sem kezdődik.https://magyarnarancs.hu/belpol/van-egy-sokkal-fajsulyosabb-ugy-ami-veszelyezteti-a-nagypolitikaba-visszaerni-igyekvo-simonka-gyorgyot-torekveset-270868