Szivattyús energiatározó Borsodban. Na, ehhez lesz még egy két szava F. Nagy Zsuzsának is

Energetikai fejlesztések indulhat Borsodban és Hevesben, amely Magyarország első szivattyús energiatározójának (SZET) létrehozását célozza. Ez a projekt kulcsfontosságú lépés lehet az ország zöldenergia-stratégiájában és az energiafüggetlenség erősítésében.

Az Energiaügyi Minisztérium közlése szerint a nyár végére befejeződtek a szükséges kutatófúrások Borsod és Heves vármegyékben. Ezek a vizsgálatok elengedhetetlenek a projekt megvalósíthatóságának felmérésében és a részletes tervek kidolgozásában. A kutatások két helyszínen zajlottak: a Heves vármegyei Markaz térségében, valamint a borsodi Nagybarca-Sajóivánka-Vadna községek környékén.

. Ez a módszer különösen hasznos az időjárásfüggő megújuló energiaforrások, mint például a napenergia ingadozásainak kiegyenlítésére.

 

A szivattyús energiatározók több szempontból is előnyösek. Hosszú élettartamúak, alacsony működési költségekkel rendelkeznek, és nem járnak károsanyag-kibocsátással. Emellett nagyban megkönnyítik az időjárásfüggő energiaforrások integrálását az elektromos hálózatba.

A minisztérium közlése szerint a kutatófúrások és geofizikai mérések során nagy figyelmet fordítottak a környezet védelmére. A munkálatokat a lehető legkisebb területre korlátozták, és igyekeztek minimálisra csökkenteni az élővilág zavarását. A fúrási pontokat meglévő utakon közelítették meg, és a munkálatok befejezése után helyreállították a területet.

A projekt következő lépéseként a fúrásokból nyert magmintákat laboratóriumi vizsgálatoknak vetik alá. Ezek eredményei beépülnek a részletes megvalósíthatósági dokumentációba, amelyet még idén terveznek benyújtani.

A fejlesztés jelentős lépés Magyarország energiapolitikájában, amely a zöldenergia térnyerését és az energiafüggetlenség erősítését célozza. A szivattyús energiatározó nemcsak a megújuló energiaforrások hatékonyabb kihasználását teszi lehetővé, hanem hozzájárul az ellátásbiztonság növeléséhez is, ami mind a háztartások, mind a vállalkozások számára előnyös.