Bese papit szexpartnere egy fideszes újságíró dobta fel?

A Bese-ügy kirobbanásakor számos teória kezdett el terjedni arról, mi állhat a háttérben, titkosszolgálati módszerek, tisztulni vágyó egyház is felmerült. Az elmúlt napokban a Telex annak próbált utánajárni, hogy mi vezethetett el Bese drámai bukásához.

 

Forrásaink szerint Besének eltitkolt kapcsolata volt egy olyan férfival, akit még az egyik kormányhoz közeli újságnál ismert meg. Ez az illető – aki jó ideje már nem dolgozik a lapnál – úgy tekintett a kapcsolatukra, hogy Besével gyakorlatilag járnak, ezért is döbbent meg, amikor egy internetre felkerült videóban felismerte partnerét, mégpedig a karkötője alapján. Erre egyébként kedd esti posztjában Bayer Zsolt is utalást tett. (Mindez egyébként nem zárja ki azt, hogy egyébként a katolikus egyházban tényleg megindult valamilyen átvilágítás vagy megtisztulási folyamat, hiszen egy pedofíliával gyanúsított kiskunfélegyházi pap ügyében is indított eljárást a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye.)

Hogy mi következett ezután, arról két, egymástól részben eltérő verziót hallottunk. Az egyik szerint Bese barátját annyira bántotta az, amit a videón látott (a pap idegen férfiakkal szexelt), hogy az információt másokkal is megosztotta. Míg egy másik verzió szerint Bese barátjának egy női ismerőse osztotta meg másokkal is az információt, mert féltékeny volt a papra, a videó pedig kapóra jött neki. Mindkét esetben elmondható, hogy ha készült is Bese magánéleti titkáról valamiféle akta (ami lehetett akár egy feljegyzés vagy egy összeállítás is), ami a legfelsőbb kormányzati köröket is megjárta, akkor annak forrása a pap közvetlen környezete lehetett.

Az általunk megismert információk alapján az is bizonyosnak tűnik, hogy Bese tudomást szerzett arról, hogy a videóban felismerték őt, és arra is gondolhatott, hogy ez az információ az egyházi vezetés felé is eljuthat előbb-utóbb, ez magyarázza az RTL által is megírtakat: az RTL forrásai szerint Bese Gergő augusztus 26-án maga tájékoztatta Bábel Balázs érseket arról, hogy kompromittáló videók kerülhetnek elő róla. Azzal védekezett, hogy nem emlékszik semmire, leitatták, elkábították, „szexuális aktus közben, más férfiak társaságában ekkor készülhettek róla felvételek”, másnap pedig egy padon ébredt.

Információink szerint Bese valóban tájékoztatta az érseket a történtekről, kérdés, hogy valójában mi hangzott el azon a beszélgetésen. Úgy tudjuk ugyanis, hogy Bábel Balázs azon túl, hogy letiltotta Besét a médiaszereplésektől, néhány napos lelki gyakorlatra, bűnbánatra küldte – ahelyett, hogy már akkor döntött volna a felfüggesztéséről.

ű