Medián-mérés: gyorsabban fogy a Fidesz előnye, mint Orbán Viktor

Fél éve még zászlót sem bontott Magyar Péter, mostanra pártjával megközelítették a Fidesz népszerűségét. Ha most vasárnap lennének választások Magyarországon, a listás szavazatok 43 százalékát kapná a kormánypárt, míg a Tisza 39 százalékot szerezne.

Az elmúlt napok hektikus kormányzati mozgására és kommunikációs offenzívájára adhat magyarázatot a Medián új felmérésének eredménye. Köztudott, hogy a miniszterelnöki hivatalban állandóan monitorozzák a közvéleményt, és a nyilvánosságra nem hozott kutatásaikból nyilvánvalóan az derül ki, mint az évtizedek óta a HVG partnereként a pártok népszerűségét mérő, transzparensen működő Medián adataiból.

Júliusról szeptemberre tovább szűkült a Fidesz és a Tisza Párt közötti különbség – foglalja össze a kutatást Hann Endre, a Medián igazgatója. A teljes szavazókorú népességben 11-ről 5 százalékpontra csökkent a két párt közötti távolság, a választani tudó biztos szavazók körében ennél még dinamikusabban, 12-ről 4 százalékpontra.

Az adatok azt mutatják, hogy a kormánypárt csak minimálisan esett vissza az EP-választáson elért eredményéhez képest, és támogatottsága július óta stagnál. Ugyanebben az időszakban azonban Magyar Péter pártjának támogatottsága 9 százalékponttal nőtt. (A Tisza Párt elnöke szeptember 11-én este 6 órától a HVG Címlapsztori vendége, amit online is követni lehet.)

Nyilvánvaló tehát, hogy a Tisza Párt továbbra is a korábbi ellenzéki pártok rovására erősödik – emeli ki Hann Endre.