Egy hónapnyi eső várható a következő öt napban

Kiadós csapadék várható kedd hajnalig, áradni fog a Duna, a Lajta és a Rába is – figyelmeztet előrejelzésében a Hungaromet. Hozzátették:

a csütörtök 0 órától hétfő éjfélig lehulló csapadék mennyisége 50 és 100 milliméter között alakulhat az országban. A szeptemberi sokéves országos átlagos csapadékmennyiség 59 milliméter tehát a következő öt napban az ország nagy részében le fog esni a havi csapadékmennyiség, északnyugaton akár annak a duplája is.

Az előrejelzés szerint

  • pénteken átvonul az ország felett a ciklon hidegfrontja, délutántól pedig délnyugat felől átmenetileg szűnik a csapadék.
  • Szombaton napközben az ország legnagyobb részén időszakos, gyenge eső eshet, északkeleten lehet ekkor intenzívebb az eső. Szombat estétől kezdve azonban a ciklon középpontja az ország fölé kerül, így szombat estétől érkezik újabb kiadós eső.
  • Vasárnap estig sokfelé ismét 20-30 millimétert meghaladó csapadékra kell számítani, de vasárnap délután már gyengülhet a csapadék intenzitása, sőt egyre több helyen el is áll az eső.
A heves esõzések miatt lezárt út Csörötnek és Rönök között 2023. augusztus 5-én.
photo_camera A heves esőzések miatt lezárt út Csörötnek és Rönök között 2023. augusztus 5-én. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Rendkívül nagy mennyiségű csapadék várható a Magyarországtól északnyugatra, nyugatra fekvő országok területén, Ausztriában és Csehországban, illetve Szlovákiában is, írják,

a Duna, a Lajta és a Rába is jelentősen áradni fog a csütörtöktől kezdődően.

Az elmúlt 24 órában a Duna vízszintje már több mint 50 centit emelkedett.