MCC. Van itt pénz. Övéké a miskolci Avas szálló

A Direkt36 birtokába jutott, 2023-as dokumentumok szerint például az MCC Szólásszabadság Műhely nevű szervezeti egységének éves bérköltsége – adókkal és járulékokkal együtt – 12 millió forint volt, miközben a szervezet egyetlen főt foglalkoztatott heti 20 órában, műhelyvezetői munkakörben. A műhely vezetője Koltay András, aki nemcsak MCC-s munkájával kötődik a kormányzathoz, 2021 óta ő a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság, valamint a Médiatanács elnöke.

Nem Koltayé ez egyetlen műhely, ahol jelentős összegek folynak el fizetésekre. Az MCC Story Labben a dokumentumok alapján az egész éves, 48 millió forintos bérköltséget egy emberre, a vezetőre fordították. Az MCC Story Lab vezetője, Köbli Norbert a jelenlegi filmtámogatási rendszer egyik legfoglalkoztatottabb forgatókönyvírója, az elmúlt néhány évből olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint A játszma, az Apró mesék, az Örök tél, a Hosszú Katinkáról szóló dokumentumfilm, a Katinka vagy a Blokád, amely Magyarország 2022-es Oscar-nevezése volt.

 

A Direkt36 arról is ír, hogy a dokumentumok alapján a milliós fizetésekhez nem mindig társul érdemi oktatási munka. Koltay András műhelyének 2023-as eredményei között két kurzus megtartása szerepel, valamint az, hogy Koltay előadó volt harminckét rendezvényen, miközben a műhelynek nem volt műhelytagja, azaz ott kutatást végző, volt MCC-s diákja. Köbli műhelyének egy műhelytagja volt.