Nem tervezik bevezetni az 1000 forintos időpontfoglalási díjat, de az orvosok szerint jó megoldás lehetne

Bár a kormányzat nem tervezi bevezetni az 1000 forintos időpontfoglalási díjat a szakrendelőknél, az orvosok szerint jó megoldás lehetne.

Nagy port kavart Takács Péter egészségügyi államtitkár reakciója arra a szakmai felvetésre, hogy vezessenek-e be ezerforintos időpontfoglalási díjat a szakrendelőkben azok számára, akik nem jelennek meg az előjegyzett időpontban. Az államtitkár a Medicina2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség balatonfüredi konferenciáján tartott egy előadást szerdán. Az eseményen egyebek között szóba kerültek a szakrendelői várólisták, egyes szakmáknál ugyanis akár több hónapot is várni kell egy-egy vizsgálatra. Takács előadását követően a közönség soraiból Pál Miklós, a szövetség elnökségi tagja azt javasolta, hogy vezessenek be ezerforintos foglalási díjat, amit csak az a beteg kapna vissza, aki el is megy az általa lefoglalt időpontra. Vagyis – mintegy büntetésként – annak nem járna vissza a pénz, aki kihagyja.

A konferenciáról szóló tudósítások alapján elsőre úgy tűnt, hogy komolyabb kormányzati szándék állhat a felvetés mögött, valójában azonban csak egy ötlet volt, amelyre Takács hirtelen azt mondta, hogy meg lehet vizsgálni a kérdést. „Az előadás után a hallgatóság részéről spontán és egyedi javaslatként hangzott ez el. Takács Péter erre azt mondta, hogy politikailag jobb javaslat, mint a vizitdíj, a kérdés, hogy technikailag az EESZT Egészségablak programban megoldható-e a fizetés, illetve politikailag vállalható-e” – mondta a HVG-nek Rékassy Balázs orvos, egészségpolitikai szakértő, aki jelen volt az előadáson.