Páter és a Farkas. A huncutság felszínre törése
A friss lapszám tartalomjegyzéke
De a részletek előtt vessünk egy pillantást a legújabb címlapunkra! Azt a gondolatkísérletet próbáltuk rekonstruálni, ami Bese Gergő fejében megképződhetett, miután egy kiadósat szentelt a miniszterelnöki irodában; a V-alakban megjelenő mutató és középső ujj győzelmet is jelenthet, szamárfület is, nem beszélve az ördögszarvakról. A lényeg azonban a huncut magabiztosság, amely a legfrissebb információk szerint a cseppet sem istenfélő B. atya jelleméhez inkább hozzátartozott, mint mondjuk az elmélyülés.
Páter és a farkas című vezércikkünk e huncutság felszínre törésének hatásait vizsgálja, legfőképp azt, a kishalnak számító Bese totális megsemmisítése összemérhető-e azzal, hogy az olyan, befolyásosabb egyéb lebukottakkal, mint Schmitt Pál, Szájer József és Balog Zoltán, sokkal kíméletesebben járt el Orbán Viktor. Aki egyúttal a másik vezércikkünk (Fájjon Bicskéig) alanya és állítmánya. Állítjuk: aki 14 év nonstop kormányzás után képes csak azt mondani, hogy nem elég gyurcsányozni, a szakpolitikai vitákat is meg kell nyerni, az mindenre képes.
A héten Terézvárosba látogattunk, ahol egy ún. ügydöntő szavazáson dönthetnek a helyiek arról, hogy tiltsa-e a kerület a rövid távú lakáskiadást, magyarul az Airbnb-t. F. Szabó Emese arról beszélgetett Soproni Tamás polgármesterrel, hogy mi az az ügydöntő népszavazás, van-e egyáltalán értelme, és persze arról is, hogy mi haszna lenne, vagy lenne-e egyáltalán haszna Terézvárosnak a tiltásból.
Elolvasom!
Ha már a haszonnál tartunk, visszatérhetünk heti slágerünkhöz, a palackokhoz. F. Szabó Emese és Barotányi Zoltán a MOHU-univerzum, avagy a REpont automaták körüli mélységekbe szállt alá, hogy a témával kapcsolatos összes információt megoszthassa önnel. Van benne kocsmából átalakított üvegvisszaváltó, szolgáltatói szemfényvesztés, elektromos rollerrel cikázó gyűjtögető, sőt az is kiderül, hogy a műanyaggal szemben vesztésre áll az üveg.
Elolvasom!
Tévedés lenne azt írni, hogy Magyar Péter újra itt van. Fekő Ádám cikkének ugyanis nem Magyar Péter a főszereplője, hanem a Fidesz agitprop osztagai, amelyek február óta próbálják lehalászni a Tisza Párt vezetőjét, ám az rendre kicsúszik a hálójukból. Olyannyira, hogy állítólag a párton belül már az terjed, Magyar is az ő találmányuk. „Álmomban két Magyar Péter voltam, és mocskolódtam egymással.” Tehát nemhogy újra itt van, el sem ment.
Elolvasom!

Fekő Ádám

ÚjságíróSzeret bel- és külpolitikával, valamint kultúrával is foglalkozni, általában azzal jobban, amivel épp nem foglalkozik. Több már bezárt és pár még létező orgánumot is végigjárt már és ennél valamivel több focistadiont is.

Persze a mocskolódásról a vádalku is az eszünkbe juthat, mely intézmény legutóbb az óbudai polgármesterrel kapcsolatban került reflektorfénybe. Bányai György Jován László ügyvéddel, az ELTE és a Károli Gáspár Egyetem megbízott oktatójával beszélgetett a vádalkuról; bár a precíz jogász sietett leszögezni, hogy a magyar jogrendben nem is létezik a vádalku. És az baj? A magyar jogrend a besúgást sem ismeri, mégis jól elbeszélgethetünk róla. Higgyék el, a vádalkuval kapcsolatosan is ez a helyzet, még ha nem is ettől érezzük magunkat jól. S így van ez még az orvosi műhibaperek esetében is. Bakos András cikkében orvosok hibáznak, s ugyancsak ügyvéd vendégszereplők mesélnek hátborzongató történeteket félresikerült aranyérműtétről, kontár nőgyógyászról, bénázó fogorvosról. Ráadásul elrettentő példáikat mind a magánegészségügyi ellátásból hozták.
Kulturális rovatunkból két interjút ajánlunk. Az alanyok közül Jim Sclavunos a kevésbé ismert. Ám mindjárt megváltozik a helyzet, ha hozzátesszük, hogy Jim immár harminc éve afféle mindenese Nick Cave zenekarának, a Bad Seedsnek. Üt, kongat, szintetizátorozik. Nagy István elsősorban a most megjelent új albumról, a Wild Godról kérdezte, de akik a sorok közt olvasnak, választ kapnak arra is, hogy mi várható a zenekar közelgő budapesti koncertjén. A beszélgetés legérdekesebb részében Sclavunos elmondja, hogy hogyan csatlakozott a Bad Seedshez. A nyomok egy 0–24-es gyorsétterembe vezetnek.
Elolvasom!
A másik beszélgetőtársunkat nem kell bemutatni senkinek. Legalábbis a negyven fölöttieknek. Patrick Duffyt mindenki a Dallas Bobby Ewingjaként ismeri, ám az újszülöttek kedvéért nyilván el kell mondjuk, hogy hősünk egykor oly népszerű volt, hogy miután a Dallas készítői – vélhetően saját kérésre – nem csak kiírták, de ki is nyírták a sorozatból, akkora volt az össznépi tiltakozás, hogy Duffy egy évad után „feltámadott” és visszatért a Ewing családba. Ha akkor bedobja valaki, hogy Bobby Ewing 2024-ben milliárdost alakít a Lepattanó című filmben, senki nem lepődik meg, ám ha az illető azt is megjegyzi, hogy ez a milliárdos egy magyar gombfocicsapatot szponzorál egy magyar filmben, egyből szövegértési problémák kerekedtek volna, hovatovább nézeteltérések. Szűcs Ádám interjújából nemcsak Duffy gombfocihoz fűződő valódi viszonya derül ki, de az is, hogy egyáltalán hogyan kerülhetett ő egy magyar filmbe. Persze a Dallas és a dallasi feltámadás sem maradhat el. Muszáj elolvasni – ezt is, meg az egészet is. Csak még előbb itt van az online hírlevél is. Mennyi szépség!

Legát Tibor

Digitális előfizetés, akár már havi fizetéssel
Támogatás
Legfontosabb cikkeink a héten a magyarnarancs.hu-n:  
A NER dunavecsei sztárpapja tette az ottani egyházközség világi elnökévé a gyermekbántalmazás miatti nyomozásban érintett iskolaigazgatót
Az értelmileg akadályozott diákokkal foglalkozó iskola vezetője Bese Gergőnek köszönhetően lett a helyi katolikusok világi elnöke és szervezte a dunavecsei katolikus bált.
Már nyolc gyermek bántalmazása miatt nyomoznak a dunavecsei iskolában – az igazgatót nevezték meg bántalmazóként
Az intézmény újra kinevezett vezetőjével szemben nem rendült meg a tankerületi bizalma. Majd akkor fog, ha meggyanúsítja a rendőrség. Ez nem nyugtatja meg a bántalmazásról beszámoló gyerekeket; van köztük, aki a tanévkezdésre nem mert visszatérni az iskolába.
Bese Gergő dolgai: tudták, csak nem sejtették
Szinte kizárt, hogy épp a NER embereihez ne jutottak volna el Bese Gergő kellemetlen ügyei. Az pedig már nem is meglepő, hogy csak akkor kezdte el őket zavarni, amikor más is megtudta őket.
Balatonföldvári strandkikötő: Herényi Károly visszavonulót fújt a civilek nevében
A volt politikus a Facebookon adta hírül, megegyezett a kikötőt építő Balabo Kft.-vel, hogy a szeptember 24-én a Kúria előtt esedékes per szüneteltetését kérik.
Kamala Harris megnyerte a vitát, de Trump rátolhatja a Biden-elnökség hibáit
Először vitázott szemtől szemben a demokrata és a republikánus jelölt. Trump teljesítményével a trumpista véleményvezérek sem elégedettek, de Harrisnak is még sokakat meg kell győznie.
OLVASNI MUSZÁJ
Ez a fővárosi kerület soha nem lesz olyan, mint amilyen egykor volt
Ladányi János Újpest, az elpolgáriatlanult város című könyve a városrész múltját és a szerző életének eseményeit idézi fel néhány oldalas írásokban. Szinte végig arról szól, hogyan tűnt el egy város, annak múltja, lakossága, a szerző családja, mégsem csak szomorú olvasmány.ÁSATÁS
Obádovics Gyula: „Ha a diáknak jó matematikatanára volt a középiskolában, nem volt baja az egyetemen”
Az ismert matematikus az elmúlt napokban azzal került be a hírekbe, hogy 97 évesen 34,11 másodperc alatt futotta a száz métert. A tudóssal 2012-ben Barotányi Zoltán beszélgetett, ezt az interjút tárjuk fel az Ásatás sorozatban.

Könyv, zene, kiállítás, film, színház – a Narancs heti kulturális kínálata:

SZÍNHÁZ 
Sárszeg – Világmegnemváltás
Kosztolányi Dezső Aranysárkány című regényét Antal Bálint rendező és Törley-Havas Sára dramaturg dolgozta át, és szemernyi hiányérzetünk sincs: a múlt századi regényből mai darab született. Az egyik szálon egy tanár (Rajkai Zoltán) és a bukott diák (Pásztor Dániel) konfliktusa, a másikon a tanár lánya (Kanyó Kata) és az egyik osztálytársa (Béres Bence) közötti szerelmi kapcsolat rajzolódik ki. Míg az eredeti szövegben a lány barátja grófi családból való, itt egy átlagos család sarja, viszont a bukott diák apja a helyi nagykutya. Kritikánk a Katona József Színház darabjáról itt olvasható! 

FILM 
Alien: Romulus 
Az űrből jött szörnyek műfajában máig verhetetlenek a banánfejű xenomorfok, az Alien-mitológia születésének 45. évfordulóján pedig Fede Álvarez zsánerfilmes rendezőre maradt, hogy újra elővegye őket. A sztori alapszituációja nem bonyolult, de ismerős: hőseink csupán egy elhagyott űrhajót szerettek volna elbirtokolni és lelépni vele egy napfényesebb bolygóra. Ám vesztükre a Weyland-Yutani cég kutatóállomására tévedtek, ahol ostoba tudósok alieneket próbáltak tenyészteni a Ripley által az űrbe taszított eredeti Rém fagyos maradványaiból. Barotányi Zoltán írása a filmről itt érhető el! 

FILM 
Első kézből: Hope Solo kontra a labdarúgó-szövetség
A női labdarúgás történetének legjobb kapusa kétségkívül az amerikai Hope Solo, akit azonban a 2007-es világbajnokság elődöntőjében minden indoklás nélkül a kispadra ültettek, ő pedig a mérkőzés után bírálta a vezetői döntést, mire repült is a válogatottból. Az Első kézből… ezúttal tényleg drámák sorával szolgál. Cikkünk a dokumentumfilmről itt érhető el! 

Napi híreinkért kattintson a magyarnarancs.hu-ra itt!
www.magyarnarancs.hu