Itt az idő. Bese atya az LMBTQ-közösségektől bocsánatot akar kérni

Megszólaltatta Bese Gergő testvérét, édesanyját és a család egy barátját a Gulyáságyú Média a kirobbant ügy kapcsán Gödöllőn, a családi ház udvarában, ahova Bese atya is visszaköltözik majd, miután papságból való felfüggesztése miatt el kell hagynia a dunavecsei plébániát.

„Mi mindig mondtuk neki, hogy a pap legyen pap, a politikus legyen politikus, és sajnos mivel állandóan úgymond celeb vagy a közéletben volt, nyilván ezért is támadják sokkal jobban” – kezdte Bese Gábor, aki szerint ez az egész ügy túl van tolva, míg a két pedofil papról, akiket felfüggesztettek, alig esik szó. Szerinte ha nem Bese Gergő szenteli fel a Karmelitát, „nem lenne egy úgymond NER-es pap”, már rég nem érdekelne senkit az egész.

Bese Gábor nem látta a testvéréről készült videót, azt pedig, hogy lett volna egy férfi partnere, nem akarja elhinni, mert Gergőnek a papsága előtt „mindig szép barátnői voltak, nem is egy”.

Gábor szerint öccsét tőrbe csalhatták, bekábítószerezték vagy leitatták, mert kizártnak tartják, hogy egy normális ember ilyen videót készítsen, különösen akkor, ha ország-világ ismeri.

A testvér arról is beszélt, hogy a 777-en megjelent Bese-közleményt nem saját kútfőből találta ki, hanem egy sajtós segített neki, hogy ne legyen támadható, mégis az lett. Amikor a Gulyáságyú Média riportere rákérdezett, hogy a Fidesz sajtósa-e, Gábor azt válaszolta, azt nem tudja.

Gábor szerint ha még volt is a testvérének egy ilyen titkos élete, „nyilván azért beszélt melegellenesen, mert az egyház melegellenes, és a kormány is ezt a melegellenes propagandát tolja, ezt várták tőle”. A férfi szerint Besét a Fidesz részéről többször küldték, hogy nyilatkozzon.

„Most ennek a levét isszuk, mert tegyük fel, ha most egy kis faluban van egy pap, és azt megvádolják, arról kiderül hogy meleg, vagy ilyen orgiákon vett részt, azzal a kutya se foglalkozik. De így hogy ő egy NER-es pap volt, ezért van ez ennyire felkapva. Őt erre képezték ki” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy Bese Gergő csalódott-e a Fideszben, a testvér egyértelműen rávágta, hogy igen, azt hitte, kiállnak mellette, és próbált is segítséget kérni, amikor zsarolták ezzel a videóval.

„Ez egy másfél évvel ezelőtti videó, ez nem most volt. Másfél évvel ezelőtt voltak valami Szent Patrik napján, és akkor ott mondták, atyám igyon, igyon, igyon, és akkor ez lett belőle” – mondta.

Gábor és az interjúba közbeszóló család barát, Bogdán Mónika elmondása szerint Bese atyát lelki beszélgetésre csalták fel. Gábor szerint utána Mónikát hívta a villamosmegállóból, azt se tudta hol van. Gábor szerint akkor kellett volna vért vetetni, de már mindegy. „Ő az egészben egy áldozat” – mondta Mónika. Bese Gergő édesanyja, Bese Gáborné később azt tette hozzá, hogy Bese egy padon ébredt és azt sem tudta, mi történt vele.

Gábor szerint Bese atya az LMBTQ-közösségektől bocsánatot akar kérni, mert ő csak az egyháznak akart megfelelni, amikor ellenük beszélt. Azonban a családtagok szerint ezt mind felsőbb, vezetői utasításra tette, ahogy azt is, amikor Tóth Gabi ellen beszélt.

„Vezetői engedélye kellettek. Úgyhogy ha a vezetők nem engedték volna ezt, meg nem mondták volna, hogy menjen, akkor ő nem mehetett volna. Ezt mind vezetői engedélyre csinálta, és kérték rá azt, hogy menjen és csinálja” – mondta a család barátja.

Gábor állítása szerint a testvérét állandóan arra kérték, hogy posztoljon, de a riporter kérdésére nem tudta megmondani, hogy ki kérte pontosan ezt tőle.

„Mivel úgymond sztárpapja volt a Fidesznek, NER-es pap volt, ezért neki nyilván kellett itt egy Orbánnal, amikor felszentelte a Karmelita kolostort. Ott minket elátkoztak, mindegy. Mi ezt is mondtuk, hogy ne posztolja ki: téged úgy szeretnek mint Gergő atya, te rád felnéznek, meg minden, nem kell, hogy a politikával össze legyél mosva. Egy katolikus papnak az a dolga, hogy katolikus legyen, tényleg az Istenről beszéljen, nem az Orbánról, és ez is lett neki a veszte. Nem volt választási lehetősége, mindig muszáj volt neki posztolni” – mondta Gábor, aki aztán még háromszor elismételte, hogy „muszáj volt”.

„Ő most a Fidesz áldozata lett, azt abszolút ki lehet mondani” – tette hozzá. Szerinte a testvérének állandóan csörgött a telefonja, különböző adásokba hívták, és szerinte Gergő „nem beszélhetett a jobboldalon ellen, mikor azokat képviselte, mivel ők emelték sztárpappá”.

A teljes interjú itt nézhető meg:

Fotó. Régi fideszesek