Szódabikarbóna. Az élsport legújabb csodaszere

Az atlétika néhány futószámában bekövetkezett rohamos javulás is ennek köszönhető, de sok más sportág is profitál belőle.

A szódabikarbónát – vagy hivatalosabb nevén a nátrium-hidrogén-karbonátot – mindenki ismeri. Van, aki gyomorégés ellen szokott belőle kanalazni, más sütőporként használja, de tisztító hatása miatt ruhák mosásánál vagy ezüstnemük fényesítésénél is előkerülhet, egy sor más felhasználása mellett. A vízben jól oldódó por sokáig csak a házi praktikák jolly jokere volt, de mostantól a sporté is lehet.

A kanadai Marco Arop a párizsi olimpián 800 méteres síkfutásban a második lett, egyetlen századmásodperccel maradt le a bajnoktól, de ennél is beszédesebb, hogy az egyéni legjobbján 1,65 másodpercet javított. Ezt részben lehet az új cipőtechnológiára és a szuper pályára fogni, de az utóbbi hónapokban nyílt titok volt, hogy a szódabikarbóna hajtja gyorsabban a középtávfutókat. „Az utolsó pillanatban kezdtünk el ezzel kísérletezni. Arra jutottam, hogy ha mindenki más használja, és csodákat tesz…” – nyilatkozta Arop a futama után.

Egy július végén publikált, randomizált, kettős vakteszten alapuló tanulmány be is bizonyította, hogy a szódabikarbóna valóban nagyon hatásos teljesítménynövelő. A brit Ed Hill University kerékpárversenyzőket tesztelt, és kiderült, hogy egy 40 kilométeres egyéni időfutamon átlagosan 1,4 százalékkal gyorsabbak voltak, akik használták.