Elutasított afrikai menedékkérőket toboroz az izraeli hadsereg a Haaretz információi szerint katonának a gázai háborúba, azzal biztatva őket, hogy ha jelentkeznek, legalizálják az izraeli tartózkodásukat. Nagyrészt azokról a szudáni és eritreai menekültekről van szó, akiknek a menedékkérelmét korábban elutasították. Éveken át politikai téma volt az ő Ugandába és Ruandába való deportálásuk is, de a kitoloncolást már kevésbé hangosan követelik, amióta a gázai háború miatt az izraeli munkaerőpiacról sok ezer palesztin munkás hiányzik.

photo_camera Fotó: JACK GUEZ/AFP

Az izraeli lapnak az afrikai menekültek arról számoltak be, hogy már a gázai háború első időszakától toborzók keresik fel őket azzal, hogy ha a Gázai övezetbe mennek harcolni, „Izrael államtól megkapják a dokumentumokat”, vagyis törvényesítik a tartózkodásukat. Azt mondták neki, az éles bevetés előtt csak egy kéthetes kiképzésen kell részt venniük – ezt végül a megszólaltatott szudáni férfi visszautasította, hiszen korábban soha nem volt fegyver a kezében.

A Haaretz katonai forrásokból is úgy értesült, hogy a hadsereg menedékkérő külföldieket használt fel különböző műveletekben.

A Netanjahu-kormány régóta próbál megszabadulni a menekültektől, akiknek a többsége a legszegényebb afrikai országokból érkezett. Miután 2013-ban befejezték a falat az egyiptomi határon, jelentősen csökkent az illegális határátlépők száma, de még így is nagyjából 30 ezren vannak Izraelben.