Naná, hogy a Miskolciak is járnak Szlovákiába vásárolni. 5-600 forinttal olcsóbb egy doboz cigi

Ezen a  honlapon kilenc, a magyar határhoz közeli Kauflandot reklámoznak, amelyek Pozsonytól Sátoraljaújhelyig kisebb-nagyobb hézagokkal nagyjából egyenletesen oszlanak el a magyar határ mellett. Az oldalon vannak utazási tippek is.

2023 áprilisában létrehoztak egy Facebook-csoportot Szlovákiai bevásárlás néven, arra, hogy a bevásárlóturisták megoszthassák egymással tapasztalataikat, és spórolási tippjeiket, trükkjeiket. A csoportnak mára majdnem 75 ezer tagja van, az azt megalapító Hovanyecz István nemrég a G7-nek azt mondta: sosem gondolta volna, hogy az ekkora siker lesz. Ő saját elmondása szerint Tatabányáról jár át Szlovákiába, általában havonta kétszer, de

a csoport bejegyzései alapján úgy tűnik, hogy vannak, akik száz, vagy akár több száz kilométerről autóznak el egy-egy nagyobb bevásárlásra.

Ha pedig elfogadjuk, hogy akár 50-100 kilométerről is megérheti átjárni Szlovákiába, akkor hirtelen valóban rengetegen érintettek lesznek, hiszen nagyjából az ország lakosságának fele ennyire közel él Szlovákiához.

A legprofibbak törzsvásárlói kártyával nyomulnak

De mit vásárolnak, akik kijárnak? A Facebook-csoport bejegyzései szerint elég sok mindent, a legtöbben alapvető élelmiszereket, de a kutyatáptól kezdve pelenkán és a cigin keresztül a benzinig mindenről szó van. Igaz, néha kiderül, hogy valami egyáltalán nem olcsóbb, sőt, még drágább is kint, mint itthon.

Az utóbbi hetekben például rendszeresen beposztolja valaki, hogy kimenne tankolni, amire jön a kiábrándító válasz, hogy az éppenséggel Magyarországon olcsóbb. (Egy nem hivatalos statisztika szerint most éppen a benzin drágább, a dízel olcsóbb Szlovákiában, mint Magyarországon, de a különbség olyan kicsi, hogy nehéz elképzelni, hogy bárkinek megérné csak ezért átjárni tankolni.)

Abban a legtöbben egyetértenek, hogy ha valaki csak úgy bemegy egy szlovák boltba egy kenyérért, tejért, tejfölért meg almáért, akkor nem biztos, hogy olcsóbban kijön. A csoport bejegyzései szerint viszont

a kinti akciók jóval nagyobbak, mint az itthoniak, és a törzsvásárlói kártyákkal egy csomó speciális kedvezményhez is hozzá lehet jutni.

Az elmúlt hetek egyik legnépszerűbb bejegyzése éppen arról szól, hogy a szlovák Billa törzsvásárlói kártyáját interneten igényelve magyarországi címre is kiszállítják.

A magyarok körében külön népszerűségnek örvend, hogy szerintük a szlovák boltok a magyarországiaknál nagyobb akciókat is bevállalnak, hogy magukhoz vonzzák a vevőket. Így az akciós újságokban rendszeresen lehet találkozni 50 százalékos leárazásokkal, amivel – az így bevásárlók szerint – jóval többet lehet spórolni, mint az itthoni 20-30 százalékos akciókkal.

Ez pedig bizonyos, egyes vevőknek kulcsfontosságú termékeknél tényleg sokat jelenthetnek. Egy határon átjáró vevő nemrég az RTL-nek azt mondta: egy tálca sörön annyit spórol, hogy az már kihozza az oda-vissza benzin árát, és minden további termékkel már pozitívban van. A G7 szerint pedig Szlovákiában akciósan akár 5-600 forinttal olcsóbban lehet megvenni egy doboz cigit, mint itthon. 12-15 doboz cigi pedig ki is hoz egy 200 kilométeres út üzemanyagköltségét.