Segítenél az árvízvédelemben? Így teheted meg

A katasztrófavédelem felkészült az árvíz elleni védekezésre, de elég sok dolguk akadt még anélkül is: 750-szer riasztották a Borisz-ciklon miatt a tűzoltókat a hétvégén.

Egész hétvégén dolgoztak a tűzoltók a Borisz-ciklon okozta viharkárok felszámolásán. A hétvégén csaknem 750 beavatkozásra volt szükség, zömében az erős szél miatt kidőlt fák és letört faágak miatt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közlése szerint a ciklon tartós esőzést és a folyók áradását hozta, de felkészültek: központi és területi szintű operatív törzseket hoztak létre, ezek koordinálják a kárfelszámolást és az árvízi felkészülést.

Az árvíz elleni védekezést szakmailag a vízügy irányítja, a katasztrófavédelem az önállóan védekező önkormányzatoknak nyújt segítséget, amelyek az önkormányzati védvonalon lépnek fel az árvíz ellen. Úgy segítenek, hogy

a központi készletekből mobilgátakat és homokzsákokat csoportosítottak át a Duna-menti nyugati megyékbe.

A katasztrófavédelem minden árvízzel érintett önkormányzattal folyamatos kapcsolatot tart, a településeken katasztrófavédelmi összekötő tisztek segítik a védekezést, a szakmai irányítást pedig a helyszínen lévő vízügyi műszaki vezetők végzik.

A katasztrófavédelem szükség esetén kiegészíti az önkormányzat erőit és eszközeit. Folyamatosan biztosítja a védekezés logisztikai feltételeit, mobilgátat, szivattyút, homokzsákot, védőruhát, továbbá segíti az eszközök és erők szállítását.

Ha pedig “lakosságvédelmi intézkedésre” lesz szükség, arról a katasztrófavédelem időben tájékoztatja az embereket és megszervezi az ideiglenes kitelepítésüket, utaztatásukat, elhelyezésüket, továbbá az ellátásukat, majd a visszatelepítésüket.