Skip to content

A Continental magyarországi gyárában készülhettek a fékvezérlők, amelyek miatt 1,5 millió autót hív vissza a BMW

A Continental magyarországi gyárában készülhettek a fékvezérlők, amelyek miatt 1,5 millió autót hív vissza a BMW

A probléma akkora, hogy a bajor cég profitfigyelmeztetést is kiadott.

Több mint két évbe telt, mire a BMW teljes mértékben feltárta azt a fékrendszeri hibát, amely nyomán 1,5 millió autót kénytelenek visszahívni, és a hiba javítása várhatóan közel egymilliárd euróba kerül majd az autógyártónak – írja a Bloomberg.

A hírügynökség által látott visszahívási dokumentum szerint az ügyfelek és a kereskedők 2022 júniusában kezdtek panaszkodni a német autógyártónak a hibás fékekre. A BMW-nél azonban csak a múlt hónapban vált bizonyossá a probléma, amelynek javítási költsége akár egymilliárd euró is lehet. A hibás egységet a Continental autóalkatrész-gyártó szállította.

Az első, mintegy 80 ezer járművet érintő visszahívás idén februárban zajlott az Egyesült Államokban, azóta azonban ez a szám a BMW több márkájánál 1,5 millióra emelkedett. A visszahívás miatt még profitfigyelmeztetést is kiadott a BMW. A cég részvényeinek értéke a múlt héten a profitfigyelmeztetésre 5 milliárd euróval csökkent.

A visszahívásban jó néhány, a csoporthoz tartozó modell 2022–2024 közötti szériája érintett. A BMW 2 Active Tourer, X1, X2, XM, bizonyos X5 és X6, 5-ös, a 7-es sorozat, valamint a BMW Alpina XB7. Emellett a Mini Cooper SE-t, a Mini Countrymant és néhány Rolls-Royce-ot kell soron kívül szervizbe vinni. A BMW szervizoldalán lehet ellenőrizni a jármű érintettségét az alvázszámával.

„Ez nem egy átlagos visszahívás, ez egy jelentős sokk” – mondta Ferdinand Dudenhöffer, a bochumi Center for Automotive Research igazgatója. „Figyelemre méltó az is, hogy a BMW egy munkacsoporttal fokozta a minőség-ellenőrzést a beszállítók körében, ami azt jelzi, hogy szélesebb körben látják a kockázatokat.”

A visszahívást kiváltó fékrendszer úgynevezett brake-by-wire technológiára épül, amely elektronikus impulzusokat használ az 1920-as évek óta a legtöbb autóba beépített hidraulikus technológia helyett. A Bloomberg által látott visszahívási dokumentum szerint a probléma az, hogy a fékrásegítés egyes járművekben nem aktiválódhat teljesen. Ennek következtében váratlanul nagyobb erővel kell megnyomni a fékpedált, mint azt megszokták a sofőrök, ami növeli a baleset kockázatát.

A cikk arra is kitért, hogy információik szerint a Continental magyarországi üzemében készülhettek a hibás egységek. Az ügyet ismerő személyek szerint a fékek áramköri lapjait gyártó dolgozók nem gondoskodtak kellően tiszta környezetről, így az alkatrészeken foltok vagy por maradt, ami akadályozta a rendszer teljesítményét.

Bloomberg ugyan nem írja, hogy melyik magyarországi gyár érintett, de a cég korábbi közleménye szerint a budapesti központban készülnek ilyen egységek. A helyzet tisztázására kerestük a magyarországi Continental-központot – amennyiben válaszolnak, frissítjük a cikket.

A Continental egységének esetleges hibás működése miatt nem jelentettek baleseteket vagy sérüléseket.

Fotó: Illusztráció



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük