Skip to content

103 éves korában meghalt Bérci György orvos, aki forradalmasította a műtéteket

103 éves korában meghalt Bérci György orvos, aki forradalmasította a műtéteket

Az 1956-os forradalom után ösztöndíjjal került Ausztráliába Bérci György, aki előtte csak a szerencsének köszönhetően élte túl a holokausztot. 1969-től haláláig Los Angelesben dolgozott.

103 éves korában elhunyt Bérci György magyar származású orvos, aki olyan orvostechnológiai eszközöket fejlesztett ki, amelyek forradalmasították a minimálisan invazív műtéti eljárásokat. A szegedi születésű orvos augusztus 30-án halt meg, halálhírét a családja jelentette be – írja nekrológjában a The New York Times.

Bérci György 1921. március 14-én született Szegeden. 1939-ben érettségizett, és bár szeretett volna zenész lenni, édesanyja orvosi pályára küldte. A második világháború idején a zsidótörvények miatt nem vették fel az egyetemre, 1942 októberében pedig munkaszolgálatra került. 500 társával együtt Romániából egy németországi koncentrációs táborba akarták szállítani vonattal, ám a Keleti pályaudvaron a légitámadást jelző szirénák miatt társaival együtt sikerült megszöknie.

1945-ben a Szegedi Tudományegyetem Orvostudományi Karára iratkozott be, ahol 1950-ben summa cum laude minősítéssel szerzett orvosi diplomát. Pályáját a szegedi I. Számú Sebészeti Klinikán kezdte.

Semmelweis Egyetem

1957-ben ösztöndíjjal került Ausztráliába. 1962-ben kifejlesztette az első endoszkóppal használható miniatűr kamerát, ami hozzájárult a laparoszkópia, a videóendoszkópia fejlődéséhez. Újításainak köszönhetően az orvosok már képernyőn keresztül figyelhették meg a szervezet belsejét, ami jelentős előrelépés volt az addig használt „nagyítós” technológiához képest.

1967-ben hívták meg Los Angelesbe, ahol 1969 óta dolgozott.

Találmányai lehetővé tették, hogy az orvosok pontosabb hólyag-, vastagbél-, nyelőcső- és prosztataműtéteket hajtsanak végre.

Michael Brunt, a Washingtoni Egyetem sebésze korábban úgy nyilatkozott: „Nem valószínű, hogy valaha is lesz még egy sebész, aki egymaga akkora hatással lesz a sebészet egész területére, mint Bérci György”.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük