Miskolci Egyetem.  Könnyűzenei képzés Budapesten

A Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karán 2024 szeptemberétől kortárs könnyűzenei alapképzés is indult. Igaz, nem a borsodi megyeszékhelyen, hanem a fővárosban.

A budapesti Hajógyári-szigeten, a képzés helyszínén volt az ünnepélyes tanévnyitó, ahol Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora is jelen volt.

– Idén 75 éve, hogy hosszú út után Selmec Sopron érintésével Miskolcra költözött az egyetemünk, és én azt gondolom, hogy a Miskolci Egyetem életében, a magyar felsőoktatás életében és a könnyűzene életében egy mérföldkő a mai, hogy el tudjuk indítani Budapesten a könnyűzenei képzésünket. Attól ez még a Miskolci Egyetem képzéssel, Póka Egon Művészeti Akadémiával együttműködve, és azt reméljük, hogy együtt írunk most történelmet, és nagyon sok komoly könnyűzenészt képzünk ennek a szakmának. – nyilatkozta a rektor.

Az egyetemi szintű könnyűzenei képzés még a három éve elhunyt Póka Egon kezdeményezése volt, aki a Kőbányai Zenei Stúdió alapítója, ezt karolta fel a Petőfi Kulturális Ügynökség és alapította meg a Póka Egon Művészeti Akadémiát (PEMA). Ezzel az intézménnyel közösen indult el idén szeptemberben a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának szakjaként a kortárs könnyűzenei képzés.

A képzés tanterve gondosan összeállított, átfogó program, amely a zenei szakirányok alapvető tantárgyait ötvözi a zenészek szakmai életében nélkülözhetetlen gyakorlati ismeretekkel. A hagyományos zenei tárgyak – mint a főtárgy, zenekari gyakorlat, szolfézs, zeneelmélet, zeneszerzés és dalszövegírás – mellett nagy hangsúlyt fektetnek olyan területekre is, amelyek a modern zenei iparban való érvényesüléshez szükségesek.

A hallgatók többek között stúdiótechnikát, hangszerelést, mozgáskultúrát és retorikát is tanulnak. Emellett f jogi és gazdasági alapismereteket, valamint menedzsment és marketing készségeket is elsajátíthatnak a diákok, felkészítve őket a zenei pálya üzleti oldalára is. A program különlegességét tovább növelik a tervezett külföldi cserediák lehetőségek.

Az oktatói gárda elismert, aktív zenei szakemberekből áll – például Szirtes Edina Mókus, Pásztor Anna, Szovják Bea, Fehérvári Attila, Lukács Peta, Gerendás Dániel, Borlai Gergő, Szebényi Dániel és Veres Mónika –, akik magas színvonalú szakmai tudásukat és tapasztalatukat adják át a jövő zenészeinek.

  • könnyűzenei ütőhangszerek
  • könnyűzenei basszusgitár
  • könnyűzenei gitár
  • könnyűzenei billentyűs hangszerek
  • könnyűzenei ének
  • könnyűzenei harsona
  • könnyűzenei trombita
  • könnyűzenei szaxofon