29 éves korában meghalt a sztárbalerina, aki egy Beyoncé-videóklipben is táncolt

 

29 éves korában, szeptember 10-én meghalt Michaela DePrince sztárbalerina – írja Washington Post. A táncművész halálhírét sógornője is megerősítette, Jess Volinski azt nyilatkozta, egyelőre nem világos, miért vesztette életét Michaela New Yorkban.

Michaela DePrince a háború sújtotta Sierra Leonéban született 1995-ben, gyermekkorában elvesztette a szüleit. Négyéves volt, amikor örökbe fogadta őt egy amerikai házaspár. A táncművész már egészen fiatalon klasszikus balettet tanult Philadelphiában és New Yorkban, tehetségére nagyon korán felfigyeltek. Mindössze 17 éves volt, amikor szerepelt a First Position című dokumentumfilmben, és versenyző volt a hazánkban is ismert Dancing with the Stars című műsorban.

Tinédzser éveinek végén csatlakozott a professzionális New York-i balett-társulathoz, a Dance Theatre of Harlemhez, ahol a legfiatalabb táncosként szerepet kapott olyan ismert darabokban, mint a Csipkerózsika, a Hamupipőke, ő játszotta Clarát A diótörőben és a fekete hattyút A hattyúk tavában.

Fekete táncosként nem volt egyszerű beilleszkednie, a Washington Post cikke azt írja, az egyik tánctanára azt tanácsolta édesanyjának, hogy Michaela válasszon más táncstílust, mert a fekete táncosok alkatukból adódóan nem jók balerinának. Michaela azonban folytatta, és tavaly azt nyilatkozta, hogy szeretné, ha ő jelentené az inspirációt minden balerinakarrierről álmodozó fekete kislánynak.

2012-ben a Holland Nemzeti Balett tagja lett, amit öt évvel később rövid időre fel kellett függesztenie, mert megsérült az Achilles-ínja. Bár sajnálta, hogy pihentetnie kellett a karrierjét, Michaela szerint gyógyulás közben magára tudott koncentrálni, és volt ideje segítséget kérni, mivel poszttraumás stressz gyötörte, és rendszeresen voltak rémálmai.

A balettozás mellett Michaelának mozgalmas élete volt. Szerepelt Beyoncé 2016-ban megjelent Freedom című számának videóklipjében, ahogy a Coppelia című balettről szóló filmben is. Szponzorálta a Nike, és nagykövet volt a War Child holland humanitárius szervezetnél, amelynek célja, hogy segítse a konfliktusos övezetekben élő gyermekeket.

Évekig küzdött traumatikus gyermekkorának emlékeivel, 2014-ben publikálta memoárját Taking Flight: From War Orphan to Star Ballerina címmel, amit örökbe fogadó édesanyjával közösen írt. Ebben ír arról is, hogy miután édesapját lelőtték, édesanyjával egy férfi rokonnál húzták meg magukat, aki többször megverte őket. Michaela szerint bőrbetegsége miatt a nagybátyja undorodott tőle, a fiatal nő a vitiligo nevezetű rendellenséggel küzdött, ami egy tartós, pigmenthiányos foltokkal járó betegség.