Skip to content

„Közel hozzám” című filmje az Ophir-díjak nagy nyertese

„Közel hozzám” című filmje az Ophir-díjak nagy nyertese

Tom Nesher „Közel hozzám” című filmje az Ophir-díjak nagy nyertese

Tom Nesher filmje, a „Közel hozzám” („קרוב אלי”) elnyerte a legjobb film, a rendezés, a vágás és a legjobb női főszereplő díját, és Izraelt képviseli majd az Oscar-díj nemzetközi filmek kategóriájában. A rendező és színésznő, Shay-Li Atari átvette a rövid játékfilmért járó díjat néhai férje, Yahav Winner nevében, akit 2023. október 7-én meggyilkoltak.

„Közel hozzám,” Tom Nesher filmje az Izraeli Film- és Televízió Akadémia, az úgynevezett Ophir-díjátadó nagy nyertese lett, amelyet tegnap este Tel-Avivban rendeztek meg. A film négy díjat nyert el, köztük a legjobb film, a rendezés (Tom Nesher), a vágás (Shaul Melamed), és a legjobb női főszereplő (Lia Alluf) kategóriákban. A „Közel hozzám” fogja Izraelt képviselni az amerikai Oscar-versenyen, ahol a legjobb nemzetközi film kategóriában indul.

A film 14 kategóriában volt jelölt. A 27 éves Tom Nesher, Avi Nesher rendező lánya, egy családját ért tragédia hatására írta a filmet: 2018-ban fiatalabb testvére, Ari meghalt egy közlekedési balesetben, amikor egy barátjával elektromos kerékpárral utaztak Tel-Avivban. A film egy fiatal nőről szól, aki bátyja halálával próbál megbirkózni, és bemutatja a kapcsolatot, amely a testvére titkos szerelmével alakul ki.

A rendezésért kapott díja átvételekor Nesher köszönetet mondott szüleinek és elhunyt testvérének, Arinak. „Ez a film egy történet, amely a szívemből került papírra” – mondta, és megemlékezett azokról a családokról, akik a háborúban veszítették el szeretteiket. „Továbbra is követelni fogjuk a politikusoktól, ami nyilvánvaló: semmi sem fontosabb az emberi életnél, és mindannyiunk felelőssége, hogy visszaköveteljük őket.”

A „Közel hozzám” alkotói a négy elnyert Ophir-díjjal – Fotó: Tomer Appelbaum

„2024 a nők rekordéve volt a filmiparban” – mondta Galit Hugi, az est házigazdája a díjátadó elején. „A hat jelölt film közül ötöt nők készítettek. A rendezés kategóriában először van női többség, és az összes forgatókönyvírói jelölt nő.” Az est során sok díjazott megemlítette a háborút, és felszólítottak a Gázában lévő túszok azonnali hazahozatalára.

A legjobb rövid játékfilm díját a néhai Yahav Winner „A gyerek” című filmje nyerte el, akit 2023. október 7-én gyilkoltak meg otthonában, a Kfar Aza kibucban nem sokkal azután, hogy befejezte első nagyjátékfilmjének forgatását (amit özvegye, a rendező, színésznő és énekesnő, Shay-Li Atari tervez megvágni és kiadni, itt irtunk róluk). A 2022-ben készült „A gyerek” című filmjét gyermekkora inspirálta, amelyet kibucban töltött, és egy apa és poszttraumás fia történetét meséli el, akik a Gázából érkező rakéták mindennapjaival próbálnak megbirkózni.

Shay-Li Atari felment a színpadra, hogy átvegye a díjat, és így szólt: „Nem kellett volna itt lennem a színpadon, nem kellett volna ezt a díjat átvennem. Ha Yahav itt lenne, hosszú köszönőlistát olvasna fel, mert azért szerette ezt a szakmát, mert a filmkészítés nem magányos tevékenység, hanem másokkal együtt végzik. Tuti, ez a díj neked jár, nem azért, mert nem vagy itt, hanem mert ez egy jó film, és te olyan tehetséges vagy. Bárcsak megfoghatnám a kezed még sok más díjnál is. De mindent megteszek azért, hogy az alkotásaid továbbra is visszhangozzanak, mert a filmvilágban nincs halál.”

„És amikor elfogynak a filmjeid, továbbra is írni fogok rólad, írni fogok a szeretetről, mert tudom, hogy létezik. A díjat Kfar Aza kibuc közösségének és mindazoknak ajánlom, akik velünk készítették a filmet, de már nincsenek az élők sorában. Várjuk, hogy a barátaink hazatérjenek.”



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük