Robbanó csipogók Libanonban.  2800 fölött a sérültek száma, a robbanóanyag 28 és 56 gramm között volt

A hatóságok azt gyanítják, hogy az izraeliek valahogyan hozzáfértek a Hezbollah által használt csipogók ellátási láncához.

Kilencre nőtt a libanoni robbanássorozat halálos áldozatainak száma, miközben a sérülteké is meghaladta a 2800-at – írja a Washington Post.

A kórházakban az egészségügyi dolgozók beszámolói szerint kaotikus jelenetek játszódnak le, az intézmények megteltek sebesültekkel, miközben a mentők egyre csak hozzák az újabb és újabb eseteket. A sebesültek közül 200 állapota válságos.

A robbanások ráadásul nem csak Bejrútra korlátozódtak, az izraeli határ melletti dél-libanoni városokból csak úgy jelentettek áldozatokat, mint a tengerparti Türoszból.

A libanoni egészségügyi minisztérium közleményében arra kért mindenkit, hogy ne nyúljanak a vezeték nélküli technológiai eszközeikhez, miközben az ország valamennyi egészségügyi dolgozóját berendelték.

A Hezbollah közölte, hogy egyelőre meg nem állapított számban robbantak fel csipogók a szervezet tagjainál, mind nagyjából helyi idő szerint délután fél négykor. A szervezet azt is hozzátette, hogy a robbanásokban egy kislány és két fiútestvére is meghaltak.

Források az Iráni Forradalmi Gárdától: Irán libanoni nagykövete elvesztette egyik szemét a rádióadók robbanásában

Irán libanoni nagykövete, Modzstaba Amini elvesztette egyik szemét a Libanonban történt rádióadók robbanásában – közölte két forrás az Iráni Forradalmi Gárdától. A források hozzátették, hogy a nagykövet súlyos sérülést szenvedett a másik szemében is.

Libanoni forrás: Körülbelül 5 000 rádióadóban volt robbanóanyag, amelyet még a gyártás során helyeztek el

Egy magas rangú libanoni forrás szerint körülbelül 5 000 rádióadó tartalmazott robbanóanyagot, amelyet még a gyártási folyamat során rejtettek el a készülékekben. A forrás szerint a készülékeket Tajvanból rendelte a Hezbollah néhány hónappal ezelőtt, és a Moszad telepítette a robbanóanyagot az eszközökbe.


02:15

Amerikai források: A rádióadókat Tajvanból importálták, és egy látszólag Hezbollah-vezetőségtől érkezett üzenet okozta a robbanást

Amerikai források szerint a Libanonban felrobbant rádióadókat Tajvanból importálták, és robbanóanyagot telepítettek beléjük. A források szerint a készülékeket a „Gold Apollo” cég gyártotta, és Izrael beavatkozott, mielőtt a készülékek Libanonba érkeztek volna. A cég alapítója, Szu Cseng-Kuang cáfolta ezeket az állításokat. A legtöbb felrobbant készülék az AP924-es modell volt, de a szállítmány három másik modellt is tartalmazott.

A források szerint a robbanóanyag 28 és 56 gramm közötti súlyú volt, és az akkumulátor közelében helyezték el. Ezenkívül minden készülékbe beépítettek egy távolról aktiválható kapcsolót, amellyel a készülékeket fel lehetett robbantani. Állításuk szerint 15:30-kor egy üzenet érkezett a rádióadókra, amely látszólag a Hezbollah vezetőségétől származott, és ez okozta a robbanásokat.

Irán: A rádióadó készülékek felrobbantása – „Izrael terrortámadása”

Abbas Arakchi, Irán külügyminisztere elítélte a Libanonban történt rádióadó készülékek felrobbantását, és kijelentette, hogy ezt Izrael hajtotta végre, és „terrortámadásnak” minősítette. Arakchi a libanoni külügyminiszterrel, Abdallah Bou Habibbal folytatott beszélgetésében részvétét fejezte ki, és segítséget ajánlott fel Bejrútnak. Az iráni nagykövet Libanonban könnyebb sérüléseket szenvedett az Izraelnek tulajdonított támadás során, bár csak nagyon enyhén sérült meg. Arakchi telefonon beszélt a nagykövet feleségével is, hogy érdeklődjön a férje hogylétéről.