Sajóbábony. A bűz kiűz

Elérkezett a fórum napja

Kedden megtartották az előre meghirdetett fórumot a városban. Dr. Szilva István, Sajóbábony polgármestere indította el a nyugodt hangulatú beszélgetést, amire a település határain belülről és kívülről is érkeztek szép számmal.

Azért hoztuk létre ezt a találkozót, hogy elsőkézből kaphassanak hiteles tájékoztatást, akikben kérdések merültek fel. Tisztában vagyok azzal, hogy az emberi természet azonnali megoldásokat akar, azt azonban nem tudom ígérni, hogy már ma eltűnik ez a probléma az életünkből. Én bízom abban, hogy a cégeknél elindult valami, aminek a végkifejlete az lesz, hogy tudunk egymás mellett élni. Mert a legfontosabb az egészség és a nyugalom. Ezt mind a tizennégy polgármester megfogalmazta a rendkívüli megbeszélésen. Mondhatom, hogy kétszázezer embert képviseltünk akkor ott

– összegzett.

Látszólag készségesen válaszoltak

A fórumon Végh Andrea azt kérdezte, hogyan működik a MoLaRi-rendszer, ami meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztó rendszer (Monitoring és Lakossági Riasztó – MoLaRi), amit a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága telepített veszélyes vegyi ipari üzemek körzetébe. A fórumon a témában egy cég képviseltette magát: az SPL Europe Kft., aminek egyik vezetője, Drágár Valéria elmondta, a MoLaRi nem kapcsol be automatikusan, hanem azt is emberek üzemeltetik, ráadásul hatósági kontrollal működik. „Akkor hallani a légósziréna hangját, ha megtörténik a riasztás. Az azonban nem mindegy, hogy a levegőben mérgező anyagról beszélünk vagy egy olyan szaghatásról, ami nem veszélyezteti az egészséget. Telepített érzékelők vannak a gyár területén is. A környezetvédelmi hatósággal és a katasztrófavédelemmel folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, mert rendszeresen ellenőrzik a gyárat.”

Megkérdőjeleződött a bűz

Bodnár Krisztián, Szirmabesenyő polgármestere arra volt kíváncsi, hogy a cég tett-e valamilyen konkrét lépést annak érdekében, hogy ne árassza el bűzzel a környéket, hiszen mint fogalmazott, náluk komoly felzúdulást keltett, hogy szúrós szag jött be a nyitott ablakon a forróságban. Drágár Valéria válaszul elmondta, hogy a fejlesztéseket nemcsak eseményekhez kötik. „Rendszeresen vannak megelőző karbantartásaink, ütemezetten tudunk beruházásokat tervezni, hiszen célunk, hogy fejlődjünk a jogszabályi megfelelés mellett. Továbbá belső kivizsgálást végeztünk, ami saját jól felfogott érdekünk, valamint változni fog a kommunikációnk.”Ezután Sajóbábony polgármestere hangot adott kételyének. „Néha már nem tudom, valósak-e a bejelentések, mert harminc kilométerre lévő településekről is érkeznek, hogy érzik a bábonyi bűzt. Nekem feladatom az is, hogy megőrizzem Sajóbábony jó hírét. Ezért szerződtetünk egy céget, aminek ajánlatát délelőtt fogadtuk el, hogy méréseket végezzenek egy hónapon keresztül” – mondta, majd hozzátette, az adatok közérdekűek lesznek.

Többen csalódtak

A fórumon felállt egy férfi, aki nem mondta a nevét, de biztosította a jelenlévőket arról, hogy ő hiába volt felháborodva a bűz miatt, a két bejáráson semmit nem találtak. „A létrehozott kontrollcsoport egyik tagjaként sehol nem tapasztaltuk az ismert kellemetlen szagot, ellenben a cégek szívélyesen fogadtak minket.”A megbeszélés végén egy úr összegezte az elhangzottakat, szerinte sok kérdésre nem válaszoltak a jelenlévők, így neki személy szerint hiányérzete van. Ez nem is csoda, hiszen sem a környezetvédelmi hatóság, sem a katasztrófavédelem képviselői nem vettek részt a fórumon, holott bejelentést hozzájuk is lehet tenni a bűz miatt. Aztán ad hoc jelleggel vagy kijönnek, vagy nem, vagy végeznek méréseket, vagy nem, ahogyan erről Facebook-oldalán folyamatosan beszámol egy sajóbábonyi édesanya, aki levelet is kapott dr. Alakszai Zoltán főispán megbízásából. „Tájékoztatom, hogy a környezetvédelmi hatóság az SPL Europe Kft.-vel szemben az általa okozott bűzhatás miatt már 2023. évben hivatalból eljárást indított, majd kötelezést adott ki a Kft. részére a levegő lakosságot zavaró bűzzel való terhelésének megszüntetésére. A növényvédőszer hatóanyagok gyártása során előforduló lakosságot zavaró bűzterhelés megszüntetése érdekében kiadott levegőtisztaság-védelmi kötelezésben foglaltak teljesítésének elbírálása során a környezetvédelmi hatóság az SPL Europe Kft. által benyújtott Szagkezelési Intézkedési Tervet már két esetben utasította el végrehajtási birság kiszabása mellett.”https://www.boon.hu/helyi-kozelet/2024/09/buz-sajobabony-kozmeghallgatas

A témára a későbbiekben mindenképpen visszatérünk a boon. hu oldalon