Skip to content

1,6 millió eurót küldött ( kanyarokkal) Magyarországra a Hezbollah

A bolgárok szerint nem jártak Bulgáriában a felrobbantott csipogók, de a szófiai cég elutalt 1,6 millió eurót Magyarországra

 

A bolgár reakció azután érkezett, hogy lapértesülések szerint egy helyi cég is érintett a felrobbantott csipogók ügyében.

Nem Bulgárián keresztül kerültek Libanonba és Szíriába a felrobbantott csipogók, a beszerzésüket intéző norvég tulajdonú cég, a Norta Global csupán Szófiába van bejegyezve – közölte a bolgár nemzetbiztonsági hivatal.

„Bulgárián keresztül csak pénz folyt át, körülbelül 1,6 millió euró. A pénzt Magyarországra küldték” – fogalmazott a hivatal.

A bolgár reakció azután érkezett, hogy a Telex szerdán azt írta, csak közvetítőként volt érintett a budapesti székhelyű BAC Consulting Kft. a Hezbollah felrobbantott csipogóinak értékesítésében, azokat valójában egy bulgáriai cég hozta be Tajvanból, és ők is adták tovább a szerkezeteket, amelyek később a libanoni szélsőséges szervezethez kerültek.

A felrobbantott, AR-924 típusú csipogókat egy tajvani cég, a Gold Apollo forgalmazza, Hszu Csing-kuang vezérigazgató azonban közölte, hogy a Hezbollahnak eladott termékeket nem ők gyártották, csupán licencszerződést kötöttek egy európai céggel. Később meg is nevezte a magyarországi székhely BAC-ot, a Budapestre, egy székhelyszolgáltató címére bejelentett vállalat vezetője azonban elmondta, hogy csak közvetítőként érintettek az ügyben.

Telex szerdai cikke szerint Cristiana Bársony-Arcidiacono vezérigazgató a szófiai Norta Globallal állt kapcsolatban, és bár papíron a BAC szerződött a Gold Apollóval, valójában a Norta Global intézte a beszerzést. A bolgár cég tulajdonosa norvég, 2022 áprilisában alapították, és papíron projektirányítással foglalkozik. A lap szerint a magyar cég szerepe mindössze a bolgár szál elfedése volt az ügyben. 

A Gold Apollo vezérigazgatója, Hszu Csing-kuang később az amerikai NPR közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy a BAC Consulting egy közel-keleti bankszámláról fizetett nekik, amelyet a Gold Apollo tajvani bankja legalább egyszer letiltott. Ennek a magyar cégpapírokban nincs nyoma. 

A Hezbollah által használt csipogók kedden robbantak fel, a támadást Izrael hivatalosan nem kommentálta. A csipogók a tajvani Gold Apollo márka termékei voltak, a cég azonban közölte,hogy az eszközöket egy budapesti cég gyártotta és értékesítette a régióban egy licencszerződés alapján, a vállalat vezetője azonban arról beszélt, hogy csupán közvetítő szerepet töltött be a szerkezetek értékesítésében. A kormány az eset kapcsán lapunkat arról tájékoztatta, hogy az érintett cég „a magyar kormánytól semmilyen megbízást nem kapott semmire, és a kormánytól nem kért engedélyt semmire“.

Izraeli források becslése szerint a szerdán Libanon-szerte felrobbant walkie-talkie-kat a Hezbollah terep ügynökeinek szánták, köztük a Radwan-erőnek, a terrorszervezet elit egységének tagjainak. A kedden felrobbant személyhívókat a terrorszervezet számos embere használta.

,,Ez egy előkészítő lépés annak érdekében, hogy az üldöztetés érzését keltsük a Hezbollahban – de a történet az, ami innentől történik” nyilatkozta a walkie-talkie-k kapcsán egy, a részleteket ismerő forrás a Kan Közszolgálati műsorszolgáltatónak. ,,Izraelben figyelembe veszik, hogy ez hadjárattá fajulhat.”

A Hezbollah gyanúja az információbiztonsági behatolásra az utóbbi időben jelentősen megnőtt, különösen azután, hogy július végén Izrael likvidálta Bejrútban Fuad Sukrt a terrorszervezet vezérkari főnökét, és meghiúsította a szervezet merényletére válaszul tervezett támadását, amelynek célpontja volt a Moszad főhadiszállásának és a hadsereg számos hírszerzési egységének otthont adó Glilot bázis.

Mint tegnap a KAN riportjából kiderült, Sukr likvidálása után az izraeli hadsereg vezető tisztjeit arra utasították, hogy csökkentsék kommunikációs profiljukat, beleértve a mobiltelefonok használatát, és változtassanak rutinszerű magatartásukon az operatív tevékenységek során is.

A magas rangú biztonsági tisztviselők helyzetértékelésének végén a vezető tisztségviselők biztonságáért felelős vezérkari részlegnél új biztonsági eljárásokat alakítottak ki azzal a céllal, hogy megvédjék a tisztek életét a merényletekkel szemben.

Kedden nyilvánosságra hozták, hogy a Hezbollah az elmúlt napokban megpróbált megölni egy volt magas rangú biztonsági tisztviselőt. Egy évvel ezelőtt a Hezbollah megpróbálta meggyilkolni Mose ‘Bogi’ Ja’alon volt védelmi minisztert és vezérkari főnököt.


Pánikkeltés: Izraeliek ezrei kaptak vészhelyzeti riasztást mobiltelefonjukra tegnap este: ,,Vészhelyzeti riasztás. Azonnal menj védett területre.” Vizsgálják annak lehetőségét, hogy ez iráni tisztviselők által megfogalmazott üzenet volt – az üzenethez csatolt linket nem szabad megnyitni.

Egy órával a figyelmeztetésről szóló jelentések után az Izraeli Védelmi Erők közölte: ,,Az értesítést nem a mi nevünkben küldték, a Polgárvédelmi Parancsnokság védelmi irányelveiben nincs változás. Naprakész információkkal az Izraeli Védelmi Erők és a Polgárvédelmi Parancsnokság hivatalos platformjai szolgálnak.”



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



6 Comments

  1. idézet
    2024.09.19. 14:09

    Van egy elmeroggyant barom egy ország élén. Mindenkibe beleköt a szövetséges oldalon, de olyan csóró, hogy ácsingózik a szövetségesei pénzére. A szövetségeseinek meg kell egy balek, akit rászedhetnek. Az elmeroggyant ökör meg azt hiszi, hogy ő az okosabb és ő szívatja meg a szövetségeseit. Feldobják neki, hogy a pénzért cserébe, hogy ne piszkálják a korruptságát és jöjjön a lopható lé, hát a terrorizmus elleni harcba kéne beszállnia, de csendben. Ez az ökör meg belemegy, mert kicsit előre nézve, ha valami balul sülne el és a világ legbiztonságosabbnak hazudott országában valami elszabadulna, akkor majd elkezd migránsozni és a problémát megoldotta. Nos ott tartunk, hogy a balekra mutat mindenki. Remélem, hogy nem lesz belőle elszabadult következmény, mert azt sajnos nem az elmeroggyant barom, hanem az ártatlan emberek nyelik be. Hogy is van a mondás? Aki korpa közé keveredik, azt megeszik a disznók. Avagy ha örömlánynak állsz, ne sírjál, ha használnak. Nem kipcsák, meg dakota mondások, de van bennük népi bölcsesség.

  2. Névtelen
    2024.09.19. 14:10

    Nem fognak sokat várni.

    Aki érintett az célpont.

    Nem fognak jogászkodni, hogy igazságos vagy sem.

  3. a leggonoszabb őrjöngő barom: orbán (idézet)
    2024.09.19. 14:13

    A kupakos kósa elkezdett remegni. Olyan jót röhögnék, ha a valódi oknyomozó újságírók kiásnák, hogy melyik fidióta baromnak volt a végén haszna ebből az egészből. A magyar titkosszolgálatok meg mehetnek egy kínai étterembe vizet forralni. Azt még talán tudják a kínai külszolgálat felügyelete alatt! Vicc, ami a magyar kémelhárítással, mindenféle titkosszolgálati ügyködéssel foglalkozóknál történik. Nem vesznek észre egy pedofil nagykövetet, csak mikor szól nekik az FBI. Nem vesznek észre egy távolkeletre akkreditált ürgét, hogy a kiskorú lányokat, fiatal fiukat és némi kábszert szeret fogyasztani, csak mikor szól a thai hatóság, hogy ezt azért már ne. Nem tudnak arról, hogy a szakállas alkotmányíró szeret ereszen csusszanni, némi kábszerrel buziorgiáról. Nem tudják, hogy az oroszok a külügy szerverét kezelik. Nem értik, hogy a Pegazus kémszoftver hogy került Magyarországra. Fogalmuk sincsen, hogy az orosz kémbankkal milyen ügynökök jöttek be diplomáciai mentességgel és mentek robbantani Csehországba. Csak pislognak, hogy a letelepedési kötvényesek között felülreprezentáltak a bűnözők, az idegen állami szolgálatban állók. Néznek, mint a moziban, hogy Magyarország nevét sikeresen keverik bele mindenféle terroristával, terrorszervezettel kapcsolatos dologba. A pharaonról nem tudják, hogy az FBI körözi, nem tudják, hogy gruevszkit magyar diplomaták csempészik be az országba. Állnak, mint a Viagra nélküli fütyi és ámulnak, hogy a volt iráni elnök látogatásáról kiderül, hogy nem a nemzetvesztő egyetemi előadása volt a cél … Úgy tűnik, hogy olyanok, mint az oroszlán farkán a bojt. Értelme nincsen, de lássuk be az oroszlán hülyén nézne ki nélküle. Egyszerűen nem hiszem, hogy nem direkt ilyenek!!!

  4. idézet
    2024.09.19. 14:16

    Azért mostmár de tényleg, könyörgöm döntsétek el végre, hogy ki gyártotta/szállította ezeket a kib@szott csipogókat!

    A Hezbollah-nak is van jobb dolga, minthogy arra várogasson hova is küldje a csomagokat/drónokat….

  5. Névtelen
    2024.09.19. 14:17

    egyértelmű a dolog, mivel tudható, hogy ki is rakta el a pénzt a végén.

    (Remélem ezt az utolsó bekezdést a Hezbollah nem olvassa…)

  6. idézet
    2024.09.19. 14:20

    Annyira valószinütlen, hogy be lehet hozni 15 kg robbanószert az országba, mint 3 db 500 eurosokkal megrakott trolley böröndöt kivonatocskázni a purdéval Svájcba. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük