Atomtudós környezetgazdálkodó politológus a libanoni robbanó csipogók magyar „beszállítója”

A tavaly október óta tartó közel-keleti krízis egy fura, tőlünk távoli eseményének tűnt szerda hajnalig az, ami Libanonban történt kedden. Helyi idő szerint fél négykor több ezer személyi hívó kezdett csipogni a Hezbollah tagjainak a zsebében és azt jelezték, hogy üzenet érkezett a szervezet vezetőitől. Majd pár másodperc múlva ezek a csipogók felrobbantak. A bizarr esetek közül többet rögzítettek a kamerák.

A támadást senki sem vállalta magára, azonban semmi kétség nincs azzal kapcsolatban, hogy a tettesek izraeliek. Hogy miért volt ilyen leszolgált rendszer a Hezbollah tagjainak zsebében és miért lehet kijelenteni, hogy izraeli hátterű támadásról van szó, arról Bede Márton hosszan írt ebben a cikkben.

Hajnalban aztán kiderült, hogy egészen bizarr magyar szála is van a történetnek. A csipogók típusát különböző internetes fórumokon többen is azonosították, így hamar el lehetett jutni a tajvani Gold Apollo nevű céghez, az ő termékeik robbantak ugyanis a libanoni zsebekben.

Egy felrobbant csipogó
photo_camera Egy felrobbant csipogó

Az AP reggelre meg is szólaltatta a céget, akik közleményükben azt írták, a csipogókon engedélyezték az ő márkanevüket, azonban a személyi hívókat egy másik, budapesti székhelyű magyar cég gyártotta. Ezt a céget úgy hívják, hogy BAC Consulting kft. Reggelre már ott is voltunk a cégjegyzékben bejegyzett címükön. A zuglói ház világhíres lett, még a Sky Newson is élőben kapcsolták a helyszínt, pedig a Szőnyi úti ingatlannak túl sok köze nincs az ügyhöz.

Zugló a Sky Newson
photo_camera Zugló a Sky Newson

Ott ugyanis egy székhelyszolgáltató cég működik, történetesen a PecaTrade kft., ahova több tucat magyar vállalkozás székhelye van bejelentve. Ez a cég azóta megkereste a szerkesztőségünket, elmondták, hogy ők székhelyszolgáltatást nyújtanak a BAC Consultingnak két éve, ami nagyjából a posta átvételét jelenti és semmiféle gyártás nem zajlik az épületben. A nemzetközi médián kívül pár óra elteltével két rejtélyes nyomozó, majd Novák Előd jelent meg a helyszínen, aki ott jelentette be, hogy feljelentést tesz az ügyben és hogy pártja megpróbálja összehívni a parlament Nemzetbiztonsági Bizottságát emiatt.

Novák Előd a BAC Consulting székhelyének címén.
photo_camera Novák Előd a BAC Consulting székhelyének címén. Fotó: Kaufmann Balázs / 444

Ha a BAC Consultingról akarunk többet megtudni, nehéz dolgunk van. Az Opten szerint a céget 2022 májusában alapították. Így tehát két évre visszamenően lehet megnézni a vállalkozás adatait és az alapján elsőre nem is annyira fura. Mindkét évben 200 millió forint körüli nettó árbevétele volt, ami nem egy nemzetközi kereskedésre, inkább egy vidéki kisbolt forgalmára utal, de még ehhez a teljesítményhez mérve is meglepő az egyetlen egy tulajdonos és az, hogy semmi nem utal alkalmazottakra. Ez az egyetlen ember a vállalkozásban egy bizonyos Bársony-Arcidiacono Cristiana, aki egy újpesti címre van bejelentve. Próbáltuk hívni mi magunk is, de egyedül az NBC-nek szólalt eddig meg, nekik azt mondta,„Nem én gyártom a csipogókat. Én csak a közvetítő vagyok. Azt hiszem, félreértették a dolgot.”

Az akkor nem derült ki, hogy kinek közvetített és mire a Telex az ügyre rálátó forrásokból megtudta, hogy egy szófiai székhelyű bolgár cég lehetett a valódi gyártó, addigra számos információt összegyűjtöttünk mi magunk is a BAC Consultingról és annak vezetőjéről nyílt forrásból elérhető adatok alapján.

A LinkedIn-en közzétett önéletrajza szerint Arcidaicono-Bársony 1997 és 2001 között a Cataniai Egyetemen tanult fizikát és környezetfizikát. Az azóta elérhetetlenné vált céges honlapon közzétett másik önéletrajz szerint viszont már három évvel korábban, 1994-ben megkezdte a tanulmányait. 2006-ban szerzett PhD fokozatot fizikából. A 2000-es években még tudományos pályára készülhetett, hiszen 2003 és 2009 összesen nyolc olyan nemzetközi publikációja jelent meg, amit a Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézete is jegyzett. Ezután a londoni School of Oriental and African Studies-on tanult környezetgazdálkodást (2009-2014), majd 2015 és 2017 között politikatudományból szerzett diplomát a London School of Economicson.

A BAC Consultingról közzétett egy prospektust, amiben Cristina Arcidaicono-Bársony többek között azt állítja, hogy egy líbiai projektben dolgozott a holland külügyminisztériumnak, valamint részt vett a brit kormány ghánai és a kongói programjaiban is és írt elemzéseket is az UNESCO Kormányközi Hidrológiai Programjának (IHP) és az Európai Bizottság szakértője is volt a dokumentum szerint. A prospektusban gyakran olyan projektekre utal, amik még a magyarországi cég 2022-es megalapítása előtt lezajlottak. Ugyanakkor maga a bemutatkozó dokumentum meglehetősen hevenyészettnek tűnik, sokszor a saját cége nevét BAC helyett CAB-nak írja. Ebben a prospektusban a BAC székhelye még a Rákóczi úton van jelölve, nem Zuglóban, még korábban pedig egy Galamb utcai cím tűnik fel. És ami még furább: a dokumentum 2021-as, tehát azelőtt született, hogy a Magyarországon bejegyzett BAC Consulting eleve létre jött volna.

A LinkedIn-en azt írja, 2019 óta, a már nem elérhető önéletrajzában ezzel szemben azt, hogy 2016 óta vezeti a BAC Consultingot. Számos helyen megemlíti a cég nemzetközi kapcsolatait, ám sehol nem említi a tajvani partnert, aki az ő cégét jelölte meg a csipogók gyártójaként. Eljutott azonban pár levél hozzánk, amelyet a LinkedInen küldött olyan embereknek, akiknek valamiféle együttműködést kínált. Ezekben a levelekben semmi nem utal arra, hogy elektronikus eszközöket exportálna bárhova a világon.

Az állami és uniós felelősséget abban, hogy egy magyar cég is érintett abban a kereskedelmi műveletben, ami a támadáshoz vezetett, a hivatalos szervek elhárítják. Kovács Zoltán azt mondta, a csipogók sosem jártak Magyarországon, egyébiránt pedig vállalkozási szabadság van, így semmi köze a hatóságoknak ennek a cégnek az ügyeihez. Az Európai Bizottság pedig azt mondja, vizsgálja, külsős szerződőként valóban volt-e köze a magyar nőnek a Bizottság valamely szervezetéhez.