Az új izraeli túszalku futni hagyná Szinwart

Új javaslat: A KAN közrádió reggel arról számolt be, hogy Izrael továbbított egy új javaslatot az Egyesült Államoknak a túszok szabadulását lehetővé megállapodás érdekében, amely magában foglalja az összes túsz egyidejű szabadon bocsátását, biztonságos áthaladást az övezeten kívül a Hamász vezetője, Jechíje Szinwar és bárki más számára, aki vele akar távozni, a palesztin foglyok szabadon bocsátását, az övezet demilitarizálását és egy másik ellenőrzési mechanizmus alkalmazását Gázában, valamint a háború végét.

A hadifoglyok és eltűnt személyek ügyének koordinátora, Gal Hirsch találkozott a túszok rokonaival, és tájékoztatta őket az új ajánlatról. Hirsch elmondta, hogy a vázlatot a Fehér Házban és az Egyesült Államok külügyminisztériumában a múlt heti amerikai tisztviselőkkel folytatott találkozói során mutatták be. A források szerint a javaslatot „biztonságos átjáró megállapodásnak” nevezik.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő így kommentálta az ügyet: „A tárgyalások nehézségeire és a túszok életének ketyegő órájára tekintettel szeretnénk egy B-tervet javasolni, amely lerövidítené a szakaszokat, és gyorsabb megállapodást tesz lehetővé. Ez megtörténik, ha Szinwar kijön és véget vet a háborúnak. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy elérjük a háború céljait, és a Hamász gázai vezetése biztonságosan távozzon egy biztonságos helyre.”

A 251 túszból 101 maradt Gázában, 35 közülük már nem él. November végén 105 civil szabadult a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során. Négy túszt ezt megelőzően szabadon engedtek, nyolcat pedig a csapatok mentettek ki. 37 túsz holttestét találták meg a csapatok Gázában, három túszt tévedésből a katonaság megölt.  Harminchárom túszt öltek meg a fogságban és harminchetet öltek meg október 7-én és hurcoltak Gázába.

A szám magába foglalja a 2014-es erős szikla hadművelet során elesett két izraeli katona, Hadar Goldin főhadnagy és Oron Saul törzsőrmester maradványait valamint a 2014-ben önszántából a Gázai övezetbe belépő Avera Mengisztut és a 2015-ben a Gázai övezetbe önszántából belépő Hisam al-Szajedet.https://ujkelet.live/2024/09/19/eszaki-front-strategia-es-az-uj-izraeli-tuszalku-futni-hagyna-szinwart/