Skip to content

Az ukránok már próbálgatják ezt a páncéltörő drónt: a levegőből lőheti ki az orosz tankokat

Egyelőre teszteli az ukrán hadsereg, de ha beválik, a fronton is bevetheti azt a négyrotoros drónt, aminek alján ott egy RPG-18, amit még a szovjetek fejlesztettek ki.

Az ukrán hadsereg az orosz tankok, gyalogsági páncélozott járművek, valamint a tarackok ellen szeretne hatékonyabban fellépni, ezért egy olyan drónt készített, ami páncéltörő rakétát képes kilőni – számolt be róla az Interesting Engineering.

A YouTube-ra felkerült videó szerint jelenleg tesztelik azt a négyrotoros drónt, amire egy szovjet típusú RPG-18 Mukha rakétavetőt szereltek. Az egységből páncéltörő lövedék lőhető ki, amivel elsősorban tankokat lehet célba venni, de jó a fent említett másik célpontok ellen is.

A drón sorsra egyelőre nem ismert, de ha átmegy a teszteken, akkor minden bizonnyal a frontra küldik majd.

A legnagyobb problémát minden bizonnyal a hatótávolság jelenti majd, az RPG-18-as ugyanis önmagában is 2,6 kilogramm, ha betöltik, ennél is nehezebb. Márpedig a súly nagyban csökkenti a hatótávolságot.

A drónt a legmodernebb vezérlőegységgel és nagy felbontású kamerával látták el, amik segítenek pontos találatokat bevinni az orosz egységeknek. Az RPG-18 egy 64 mm-es PG-18 HEAT robbanófejet lő ki, amit egy kis rakéta juttat célba. Ennek hatótávolsága 200 méter.

Hátránya, hogy a robbanófej 6 másodperccel az indítás után felrobban, így akkor is alacsony a hatótávolsága, ha egyébként képes lenne elérni a 200 méteren kívül lévő célpontokat is. A lövedék akár a 375 mm-es páncélt is képes átütni.

Mivel a fegyver egyszer használatos, így nincs szükség arra, hogy újratöltsék. Ennek megfelelően minden valószínűség szerint gyorsan lehet majd lecserélni a drónra szerelt egységet.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük