Miskolc. A népkerti futókör sikere ösztönözte a várost
Ne építsenek futópályát a Dr. Peja Győző emlékparkba Miskolcon
Azért csatlakozz kampányunkhoz, hogy megőrizhessük jelenlegi formájában, jelenlegi funkcióival a Dr. Peja Győző emlékparkot!

László Szunyogh

Kedves Kiliándéli Közösség!
Petíciójuk megérkezett az Önkormányzathoz, amelyre a város hivatott és fog egységesen válaszolni. Mivel a nyilvános felületen én is megszólíttattam, így úgy gondolom, hogy a hivatalos véleménytől függetlenül néhány gondolatot megosztok itt is.
Először is őszintén köszönöm a véleményüket! Nagyon fontosak a visszajelzések, mert ez megkönnyíti a döntéshozók munkáját, s így az én közszolgálatomat is.
Egy dologban biztosan egyetértünk; az önkormányzatnak az a feladata, hogy polgárai javára tevékenykedjen, s így olyan beruházásokat valósítsunk meg, amelyek a lakosságot szolgálják. Ha a kiliándéli lakosoknak nem jó, hogy a Dr. Peja Győző emlékparkban futópálya legyen, akkor azt nem szabad megcsinálni. Erre van lehetőség, a pályázat visszamondható, a pálya másutt is megvalósítható. Egy dologban viszont vitatkozom; az önkormányzat nem akar rosszat, nem a város másik felének biztosít itt futási lehetőséget (persze, senki nem lenne innen kizárva) hanem elsősorban a környékben lakókat, az ő egészségmegőrzésüket szolgálná. Ezért biztos, hogy elengedhetetlen az egyeztetés a lakossággal, Önökkel. Azért is, mert a csoportbeli véleményen túl hozzám más vélemények is eljutnak, pl. tegnap 3, ma 1 telefonom volt, amelyben aziránt érdeklődtek, hogy “ugye, nem állunk el az építéstől?”
Ez most egy lehetőség, amelyet el is lehet utasítani, viszont közös felelősségünk, mielőtt elutasítjuk, hogy alaposan körbejárjuk a pro és kontra érveket.
Nekem személy szerint semmilyen érdekem nem fűződik az építéshez, de azt bevallom, hogy elfogult vagyok, hiszen 45 éve rendszeresen futok. Nekem nem kell(ett) hozzá futókör, ez nálam életforma. De ahogyan a nagy kerékpározóknak sem kell külön bicikliút, viszont ha van, az a többieket is ösztönzi az egészséges kerékpározásra, ugyanígy van a futókörökkel is.
A népkerti futókör sikere ösztönözte a várost arra, hogy 2023-ban is pályázzunk újabb futókör megvalósítására. Egyértelműnek látszik, hogy kellemes környezetben lévő, komfortos (nem saras, kátyús) futópálya serkenti a lakosság futókedvét, növeli a fizikai és mentális egészséget is. Ehhez hozzátenném, hogy magam is sokat futok hegyen, terepen, de esős, saras időben a népkerti, vagy az ifipályai kört használom.
A Főépítészi kabinetben több ellátottsági térképet is készítettünk a városban lévő különböző szolgáltatásokról, így a futópályákról is, amelyeken jelöltük azok vonzáskörzetét. Erről is világosan kitűnt, hogy a nyugati városrészekben (Diósgyőr, Kilián, Bulgárföld, Vasgyár, Komlóstető) nem biztosított helyben futópálya. Egyrészt ezért is lett az egyik lehetséges helyszín a Dr. Peja Győző park, hiszen ez négy nagy lakótelep (Kilián-Dél és Észak, Bulgárföld, Diósgyőr közelében van és központi helyen.
Másrészt meg nagyon jók a megközelítési lehetőségei, az említett lakótelepekről gyalogosan, futva, tömegközlekedéssel, de gépjárművel is konfliktusmentesen elérhető.
Harmadrészt, nem elhanyagolható, hogy szem előtt van. Az amerikai filmekben visszatérő klisé, hogy futnak a new yorki Centrál parkban a tó körül, amelynek óriási hatása van a futás egészségmegőrző szerepének, trendiségének erősítésében. Így jelentős ösztönző szerepe van, ha a mi új futókörünk is szemelőtt van. Ha a főutcán közlekedők látják, hogy sokan mozognak a pályán, nagyobb a késztetés a sportolásra.