Szavazzál. Varbói halastó – Csókás forrás. Ide jár Pap Gyula újságíró is minden héten

Szavazzál is az Év Erdei Kerékpárútjára!

Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) idén negyedik alkalommal keresi Magyarország legkedveltebb erdei kerékpárútját. Az öt jelölt közül az egyik egy bükki útvonal, a Varbói halastó és a parasznyai Csókás forrás között a Bükkben.

A nemes kezdeményezés az Erdőfeltárási Szakosztály és az Erdei Sportok Szakosztály közös erőfeszítésének gyümölcse, melynek célja kettős: egyrészt az aktív életmód népszerűsítése, másrészt pedig a biztonságos és természetkímélő erdei kerékpározás fontosságának hangsúlyozása.

Az idei pályázatra számos nevezés érkezett az ország különböző pontjairól. A beérkezett pályaművek közül egy szakmai zsűri választotta ki azt az öt útvonalat, amelyek most internetes szavazáson mérettetnek meg. A kiválasztott erdei kerékpárutak között mindenki megtalálhatja a számára ideális kihívást: vannak könnyebb, kezdőknek ajánlott szakaszok, de a profik sem fognak csalódni a nehezebb útvonalakban. Mindegyik pálya közös jellemzője, hogy hazánk csodálatos tájain vezet keresztül.

De csak az egyikük található a Bükkháton.

Az idei verseny újdonsága, hogy a döntőbe jutott útvonalakon közösségi tekeréseket is szerveznek a következő hetekben. Ez remek lehetőség arra, hogy az érdeklődők személyesen is megtapasztalhassák az adott útvonal szépségeit és kihívásait.

A szavazás 2024. szeptember 30. éjfélig tart, és kizárólag az OEE hivatalos Facebook-oldalán lehet leadni a voksokat. Az Év Erdei Kerékpárútja megtisztelő címet az a nyomvonal nyeri el, amely a legtöbb lájkot gyűjti be. A bükkháti erdei kerékpárút egyelőre komoly lemaradásban van, itt szavazhat rá egy lájkkal.

A győztest az Erdők Hete rendezvénysorozat keretében hirdetik ki októberben.

Az idei döntős útvonalak a következők:

  1. Varbói halastó – Csókás forrás: A Bükk-vidék természeti kincseit bemutató útvonal nem messze Miskolctól

  2. Farkasgyepű–Bakonybél: A Bakony szívében húzódó útvonal, amely festői tájakon vezet keresztül.
  3. Szentendre–Pilismarót: A Dunakanyar páratlan szépségét feltáró kerékpárút.
  4. Tormafölde–Kiscsehi: Zala megye dimbes-dombos vidékén kanyargó pálya.
  5. Zselickisfalud–Bőszénfa: A Zselic varázslatos erdein átvezető kerékpárút.

A Miskolc városától északnyugatra húzódó lenyűgöző, közel 7 kilométeres erdei kerékpárút a Tardonai-dombság, más néven Bükkhát változatos tájain vezet keresztül. Ez a festői útvonal 270 méteres szintemelkedésével kihívást jelent a kerékpárosoknak, miközben sűrű erdőségeken halad át, páratlan természeti szépségeket tárva fel minden évszakban.

Az út során a természetkedvelők ellátogathatnak a Bagoly-vár Erdészeti Erdei Iskolához, amely kiváló lehetőséget nyújt az erdei életközösségek megismerésére. A környék további látnivalókban is bővelkedik: a kerékpárút közelében található a kristálytiszta vizű Mahócai forrás és a Dobrica forrás, melyek frissítő pihenőt kínálnak a túrázóknak. Az útvonal mellett helyezkedik el a Lillafüredi Állami Erdei Vasút Mahóca állomása is, amely nosztalgikus hangulatával varázsolja el a látogatókat.

Ez a kerékpáros nyomvonal nem csupán különleges hangzású helyneveiről híres, hanem a páratlanul szép természeti környezetéről is. A dombság változatos növényvilága, a sűrű erdők nyugalma és a táj lenyűgöző panorámája felejthetetlen élményt nyújt minden erre tévedő kerékpáros számára, legyen szó akár kezdő biciklistákról, akár tapasztalt természetjárókról.

Érdemes megemlíteni a korábbi évek győzteseit is, hiszen ezek az útvonalak továbbra is népszerű célpontjai a kerékpáros turistáknak. 2023-ban a szolnoki Széchenyi Ökoturisztikai Parkerdőben található bicikliút nyerte el Az Év Erdei Kerékpárútja címet. 2022-ben a Bükkben található, Szalajka-völgy és Olasz-kapu közötti szakasz végzett az első helyen, míg 2021-ben a Nógrád megyei Somoskőújfalu és Eresztvény között húzódó erdei kerékpárút bizonyult a legkedveltebbnek.

 

Forrás: Turistamagazin.hu Kiemelt fotó: Tokár Rita / Bringazas.hu