Skip to content

Csipogók.  Izraeli repülőgépek tűntek fel Bejrút felett

Csipogók.   Izraeli repülőgépek tűntek fel Bejrút felett

Haszan Naszrallah az elmúlt napok támadásaira háborús bűnként és hadüzenetként hivatkozott, és egyértelműen Izraelt hibáztatja a történtekért.

Csütörtökön délután televíziós beszédben fordult a libanoniakhoz a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah. A BBC szerint a beszéd alatt az Izraeli Védelmi Erők Hezbollah-hadállásokat bombáztak Libanon déli részén, Bejrút felett pedig repülők jelentek meg óriási zajt okozva.

Haszan Naszrallah
Al-Manar / AFP

Mint írják, Haszan Naszrallah az elmúlt napok támadásaira háborús bűnként, hadüzenetként, mészárlásként és terrorizmusként hivatkozott, és egyértelműen Izraelt teszi felelőssé a 37 ember halával járó robbantásokért.

Szerinte a keddi és szerdai csipogós és adóvevős merényletekkel “az ellenállás és Libanon történetében is párját ritkító, nagyon súlyos biztonsági és katonai csapást mértek” rájuk, és az akció kitervelői nem törődtek az ártatlanok, köztük gyermekek életével.

“Izrael két egymást követő napon, egy-egy perc leforgása alatt több mint ötezer embert akart meggyilkolni” – hangoztatta Naszrallah, aki elmondta azt is, sokkal több lett volna az áldozat, de voltak olyan csipogók, amelyek nem voltak bekapcsolva, nem működtek vagy éppen még egy raktárban pihentek.

Naszrallah hangsúlyozta, hogy a támadásokat méltó megtorlás követi majd, és az Irán támogatását élvező Hezbollah nem hagy fel Izrael támadásával a közös határon át mindaddig, amíg a Gázai övezeti háború tart.

Hosszein Szalami tábornok, az iráni Forradalmi Gárda (IRGC) elithadsereg parancsnoka az IRNA állami hírügynökség szerint arról biztosította a Hezbollah vezetőjét, hogy Izrael “az ellenállás tengelyének pusztító válaszára” számíthat.

Izrael egyelőre nem nyilatkozott a több halálos áldozatot is követelő robbantásokkal kapcsolatban, az újabb légicsapásokról viszont kiadtak egy közleményt. Azt állítják, a céljuk az, hogy a Hezbollah szinte napi rendszerességgel végrehajtott támadásai miatt kitelepített emberek biztonságban visszatérhessenek otthonaikba Észak-Izraelben, és hogy ellehetetlenítsék a Hezbollahot, szétrombolják az infrastruktúrájukat. Hozzátették, a Hezbollah évtizedek óta fegyverként használja a polgári házakat, alagutakat, a civileket pedig élő pajzsként, és háborús övezetté változtatták Dél-Libanont.

Felszáll a füst, miután izraeli légicsapás érte a Tyre-t, Dél-Libanonban, 2024. szeptember 19-én.
STRINGER / ANADOLU / Anadolu via AFP

Naszrallah is kitért beszédében arra, hogy Izrael szeretné, ha az ország északi részéről evakuált közel 60 ezer ember visszatérhetne. „Mi telepeseknek és megszállóknak nevezzük őket a megszállt Palesztinában” – mondta a Hezbollah vezetője, aki hozzátette, Netanjahuék nem fognak célt érni csak akkor, ha véget vetnek a Gáza és Ciszjordánia elleni agressziónak. „Ez az egyetlen út” – hangsúlyozta.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük