Deutsch Péter fiának cége 366 millióért szervezhetett atlétikai versenyeket
Fotó: Archív

Összesen 2,7 milliárd forinttal támogatta az állam 2020-ban az Atlétikai vb miatt kitalált Zsivótzky Gyula programot, mely az atléták felkészülését segítette.

A programot először Spiriev Attila, majd Deutsch Péter vezette, miután 2022 szeptemberében leváltották a vb-t szervező cég vezérigazgatói posztjáról.

Telex kiperelte, hogy a program keretében milyen szerződéseket kötöttek, és kiderült, Deutsch Péter fiának cége is megbízást kapott.

A programon keresztül ugyanis fizettek évi két versenyt, amelyek szervezésével a Track and Race Kft-t bízták meg, amelynek ügyvezetője és résztulajdonosa Deutsch Balázs, Deutsch Péter fia. A cégben más cégeken keresztül részben tulajdonos maga Deutsch Péter is. (Ő egyébként Deutsch Tamás fideszes politikus testvére.)

Deutsch épp a lovagkeresztet veszi át a honvédelmi minisztertől
photo_camera Deutsch épp a lovagkeresztet veszi át a honvédelmi minisztertől Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

A Track and Race 2021-ben 185 millió forint plusz áfát kapott a MASZ-tól, 2023-ban pedig 181,5 millió plusz áfát. A szerződéseket Gyulai Miklós és Deutsch Balázs írta alá. A lap forrásai szerint a négy verseny nem hagyott mély nyomot, túlzás volt ezekre ennyi pénzt elkölteni.

Deutsch Péter egyébként a Budapest 2023 Atlétikai Nonprofit Zrt. vezérigazgatójaként az utolsó előtti munkanapján még aláírt egy 330 milliós szerződést a Magyar Atlétikai Szövetséggel (amely amúgy egyik kisebbségi tulajdonosa volt a nonprofit zrt-nek) 400 ember atlétikai bíróvá történő kiképzéséről.

A rendőrség első körben lezárta a nyomozást, a határozatot ízekre szedte az Integritás Hatóság, és felülbírálati indítványban kérte, hogy folytassák a nyomozást. A bíróság helyt adott a kérésnek, így az eljárás folytatódik.