Miskolcon nyitott meg kiállítást Semjén Zsolt

 Herman Ottó múzeumban tekinthető meg a Görögkatolikusok évszázados öröksége című centenáriumi kiállítás, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyitott meg, és ami alatt az igazság felismerésének fontosságáról beszélt.

Semjén szerint ebben, mármint az igazság felismerésében az egyházművészetnek és a teológiának komoly szerepe van. Ennek kapcsán elmélkedett is az Abszolútumról. Szerinte Isten ábrázolása sehol sem lehetséges, kivéve a kereszténységet. Azért, mert mint fogalmazott, egyedül a kereszténység tud arról, hogy az Isten emberré lett és az, hogy Istent ábrázolni lehet, azért van, mert az Abszolútum megtestesült a názáreti Jézusban, írja az MTI.

Ezért, aki az evangéliumot hallgatja, Istent hallgatja, aki Krisztus ikonját nézi, Istent nézi, hiszen Krisztus Isten ikonja, és ezért legitim a kereszténységben az ikon, mert “maga az Isten akarta azt, hogy ő Krisztusban, mint ikonban látható legyen, tapasztalható legyen, köztünk legyen” – mutatott rá Semjén Zsolt.

Megjegyezte, hogy az elmúlt száz év egyháztörténeti összefoglalása és a hitélet alappillérei “szép és logikus” elrendezésben, a nagyközönség számára is érthető nyelvezettel tárulnak az érdeklődők elé.

Kiemelte, hogy a tárlatban az okoseszközök “tudatos és arányos” használata jellemző, emellett felhívta a figyelmet az intézmény iskolák számára kidolgozott múzeumpedagógiai programjaira is. A múzeumpedagógia a jelen és a jövő modern múzeumainak is az egyik legfontosabb és egyre erősebb alappillére, melyre a Herman Ottó Múzeum már bő egy évtizede tudatosan épít – mondta.

Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke köszöntőjében egyebek mellett arról beszélt, hogy a tárlat nemcsak száz év értékeit mutatja be, hanem örökölt “kincsekből” is, több száz év templomaiból is vittek oda olyan értékeket, melyeket érdemes lesz megcsodálni.

Fotó: ARchív