Skip to content

Robbanó csipogók. A szófiai cég elutalta a Hezbollah 1,6 millió euróját Magyarországra

A bolgárok szerint nem jártak Bulgáriában a felrobbantott csipogók, de a szófiai cég elutalt 1,6 millió eurót Magyarországra

A bolgár reakció azután érkezett, hogy lapértesülések szerint egy helyi cég is érintett a felrobbantott csipogók ügyében.

Nem Bulgárián keresztül kerültek Libanonba és Szíriába a felrobbantott csipogók, a beszerzésüket intéző norvég tulajdonú cég, a Norta Global csupán Szófiába van bejegyezve – közölte a bolgár nemzetbiztonsági hivatal.

„Bulgárián keresztül csak pénz folyt át, körülbelül 1,6 millió euró. A pénzt Magyarországra küldték” – fogalmazott a hivatal.

A bolgár reakció azután érkezett, hogy a Telex szerdán azt írta, csak közvetítőként volt érintett a budapesti székhelyű BAC Consulting Kft. a Hezbollah felrobbantott csipogóinak értékesítésében, azokat valójában egy bulgáriai cég hozta be Tajvanból, és ők is adták tovább a szerkezeteket, amelyek később a libanoni szélsőséges szervezethez kerültek.

A felrobbantott, AR-924 típusú csipogókat egy tajvani cég, a Gold Apollo forgalmazza, Hszu Csing-kuang vezérigazgató azonban közölte, hogy a Hezbollahnak eladott termékeket nem ők gyártották, csupán licencszerződést kötöttek egy európai céggel. Később meg is nevezte a magyarországi székhely BAC-ot, a Budapestre, egy székhelyszolgáltató címére bejelentett vállalat vezetője azonban elmondta, hogy csak közvetítőként érintettek az ügyben.

Telex szerdai cikke szerint Cristiana Bársony-Arcidiacono vezérigazgató a szófiai Norta Globallal állt kapcsolatban, és bár papíron a BAC szerződött a Gold Apollóval, valójában a Norta Global intézte a beszerzést. A bolgár cég tulajdonosa norvég, 2022 áprilisában alapították, és papíron projektirányítással foglalkozik. A lap szerint a magyar cég szerepe mindössze a bolgár szál elfedése volt az ügyben. 

A Gold Apollo vezérigazgatója, Hszu Csing-kuang később az amerikai NPR közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy a BAC Consulting egy közel-keleti bankszámláról fizetett nekik, amelyet a Gold Apollo tajvani bankja legalább egyszer letiltott. Ennek a magyar cégpapírokban nincs nyoma.

A Hezbollah által használt csipogók kedden robbantak fel, a támadást Izrael hivatalosan nem kommentálta. A csipogók a tajvani Gold Apollo márka termékei voltak, a cég azonban közölte,hogy az eszközöket egy budapesti cég gyártotta és értékesítette a régióban egy licencszerződés alapján, a vállalat vezetője azonban arról beszélt, hogy csupán közvetítő szerepet töltött be a szerkezetek értékesítésében. A kormány az eset kapcsán lapunkat arról tájékoztatta, hogy az érintett cég „a magyar kormánytól semmilyen megbízást nem kapott semmire, és a kormánytól nem kért engedélyt semmire“.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük