Egy cseh politikai elemző szerint ki kell rúgni Magyarországot a schengeni övezetből
Fotó: Dubcek és Kádár

A prágai székhelyű Európai Értékek Biztonságpolitikai Központja igazgatója, Jakub Janda az X-en osztotta meg velős, egyetlen mondatból álló véleményét Magyarországról, az EU-ról, a schengeni övezetről és az oroszokról. A pénteki budapesti magyar-orosz üzleti fórumon készült Szijjártó-fotóval illusztrált poszt szerint Magyarországot ki kellene rúgni az unión belül határellenőrzések nélküli utazást lehetővé tevő schengeni övezetből.

Frissítés: A cseh közéletben két Jakub Janda is van. Cikkünk első változatában tévesen írtuk, hogy az X-bejegyzést az a Jakub Janda írta, aki korábban síugró világbajnok volt, és 2017-ben lett parlamenti képviselő a Vaclav Klaus alapította ODS politikusaként.

A posztot jegyző Janda, akinek a szakterülete az Oroszországgal és Kínával szembeni európai politika, valamint különösen a demokratikus államok ellenséges befolyásolási műveletekre adott válaszai, és elemzői tevékenysége mellett a Cseh Fegyveres Erők aktív tartalékos tisztjeként szolgál a Cseh Kiber- és Információs Hadviselési Parancsnokságán belül, nincs egyedül a magyar külpolitikát kritizáló véleményével.

Nyugat-Európában és az EU-ban is rendszeresen kifogásolják a magyar kormány békepártinak álcázott oroszpárti viselkedését. Mióta 2022-ben Oroszország lerohanta Ukrajnát, az EU-n belül Magyarország maradt az egyetlen olyan ország, amely a „konnektivitás” és a „kommunikációs csatornák nyitva tartásának” szövegével folyamatosan megjeleníti az orosz érdekeket és kommunikációs paneleket.

A magyar kormány rendszeresen blokkolni igyekszik az Ukrajnát segítő és Oroszországot büntető uniós intézkedéseket, szankciókat. Korábban a kettős állampolgárság, legújabb pedig az úgynevezett nemzeti kártya oroszokra és belaruszokra kiterjesztésével tette lehetővé, hogy a két ország állampolgárai könnyebben léphessenek be munkavállalási céllal Magyarország, így az EU területére. Ez az intézkedés számos uniós politikus szerint komoly nemzetbiztonsági, illetve uniós biztonsági kockázattal jár, ám a magyar diplomácia, élén a Moszkvába szinte hazajáró Szijjártó Péter külügyminiszterrel alaptalannak tartja ezeket az aggodalmakat.