Erzsébet tér. Irodaház épül a fürdőigazgatói lakásból

Egykor az Erzsébet Fürdő részeként épült és a fürdőigazgató lakásaként szolgált az az épület, melynek elbontása után egy irodaház kap majd helyet a tér nyugati oldalában. A hírt, a látványtervekkel együtt az egykori fürdő helyén működő gyógyászati központ osztotta meg közösségi oldalán.

Mint írják, a jelenlegi pince plusz földszint kialakítású épület a fürdővel megegyező eklektikus stílusban épült. Ez jól látszik az Erzsébet tér felöli oldalon. Ugyanakkor, ha alaposan megvizsgáljuk az épületet, látható az omladozó vakolat és az elhanyagolt tetőszerkezet.

latvanyterv
A látványterv szerint ilyen lesz az új épület. Forrás: Erzsébet Fürdő / Facebook

Az ingatlan egy kisebb bővítést is kapott a Szent István tér felé, amelynek a homlokzata már korántsem annyira patinás és kidolgozott, mint egykor a főépületé volt – írják, hozzátéve, hogy miután az Erzsébet Fürdő megszűnt fürdőként üzemelni, elvesztette a kapcsolatát az érintett házzal. Az épületegység teljesen árván maradt, és a közvetlenül kapcsolódó egykori Arany Szarvas patika épülete teljesen elnyomja a tűzfalával.

Az épület jelenleg is irodaként funkcionál, kisebb felújításokkal ehhez igazították a belső kialakítását is. A tulajdonos azonban egy új épület építése mellett döntött, mivel a meglévő ház már nem biztosít elegendő teret, a gazdasági és szerkezeti alkalmatlansága pedig nem teszi lehetővé a bővítést. A beruházás elképzelt végeredményét látványtervek mutatják be.

A tervezés során a legfőbb szempont az volt, hogy megőrizzük az Erzsébet tér hangulatát és egy olyan kortárs épület kerüljön ide, amely igazodik a környezethez. Homlokzati tagolása és ritmusa a csatlakozó épülettel harmóniában áll és igyekszik annak egy méltó lezárást adni, ezzel megszüntetve az évtizedek óta látképet zavaró tűzfalat – írja az Erzsébet Fürdő Gyógyászati és Szűrőközpont. – A rendezési terv alapján a Szent István tér irányába mutató passzázst megtartják, az új épület pedig kelet-nyugati hossztengelyű, téglalap alakú, pince, földszint, három szint és tetőtér kialakítású lesz.

Egy másik, impozáns terv.

A délkeleti (Erzsébet tér felőli) homlokzat nyílásai három raszterben, még a délnyugati (passzázs felőli) homlokzaton öt raszterben helyezkednek majd el. A földszintre magasabb nyílászárók kerülnek, az érkezés hangsúlyozásának céljából. Ez azért is fontos, mert erre a szintre üzlethelyiség vagy kávézó települ majd.

A külső burkolatok megformálásával kapja meg az épület azokat a klasszicizáló stílusjegyeket, amelyekkel igazodik a térhez tartozó többi házhoz. Az objektum fő burkolata a káderezett travertin mészkő, amely egészen felfut a legfelső szintig – írja a bejegyzés.