Ha Orbán spamja Putyin atomot dobna Miskolcra…

Korábban megírtuk, a miskolci óvóhelyek helyzete teljesen zavaros.   Itt. Itt. Itt. Itt.

57 évvel ezelőtt sokkal komolyabban vették egy atomcsapás lehetőségét.

 

A gyakorlat célja az volt, hogy felkészítse a lakosságot és a polgári védelmi erőket egy esetleges atomtámadás következményeinek kezelésére. Bár a résztvevők tisztában voltak vele, hogy csak gyakorlatról van szó, a helyzetet rendkívül komolyan vették. A szervezők hangsúlyozták, hogy a gyakorlat nincs összefüggésben semmilyen valós háborús helyzettel, hanem az évek óta folyó polgári védelmi kiképzés szerves és egyben legkomolyabb része.

A gyakorlat forgatókönyve szerint reggel 7 órakor érte atomcsapás Miskolcot.

Ezt követően a megye különböző részein eltérő feladatokat kellett megoldani a polgári védelmi erőknek. A feltételezés szerint a nukleáris felhő Sajópetri, Sajólád és Bőcs irányába sodródott, míg Borsodszirákon biológiai fegyvert vetett be a képzeletbeli ellenség.

Az egyik sugárellenőrző állomás – Forrás: Észak-Magyarország 1967. szeptember 19.

Miskolcon, a feltételezett atomcsapás központjában zajlott a gyakorlat leglátványosabb része. Itt elsősorban az egészségügyi, műszaki, vegyvédelmi, szállító és tűzvédelmi alakulatok tettek tanúbizonyságot felkészültségükről. Néhány óra leforgása alatt 2000 “sebesültet” mentettek ki, részesítettek elsősegélyben és mentesítettek sugárszennyeződéstől. 400 súlyos sebesültet az edelényi szükségkórházba szállítottak.

 

Edelénybe 8 óra alatt sikerült a helyi gimnáziumot 490 ágyas szükségkórházzá alakítani, működőképes műtőkkel, segélyhelyekkel, gyógyszertárral és véradóállomással. A vasútállomáson kirakodták a Miskolcról érkező sebesülteket, és egyúttal elvégezték a vagonok sugármentesítését is.

Forrás. Északmagyarország