Szopkó, Bánatos Andi, Badány. Újra elbukott a szavazáson az alpolgármesterek végkielégítése

Előbb augusztus 29-én, majd szeptember 24-én sem lett meg az elegendő igen szavazat a miskolci alpolgármesterek végkielégítéséhez. A miskolci közgyűlés újra nemet mondott.

A miskolci közgyűlés nem szavazta meg az alpolgármesterek végkielégítését

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Augusztus 29-én – ez volt az utolsó miskolci közgyűlés a nyáron – terjesztették elő először – ahogy a boon.hu részletesen beszámolt róla -, hogy a szeptember 30-án leköszönő városvezetők – Veres Pál polgármester, valamint Varga AndreaBadány Lajos és Szopkó Tibor alpolgármesterek – milyen mértékű végkielégítést kapnak elvégzett munkájukért.

miskolci közgyűlés
Miskolci közgyűlés: utolára így együtt…
Fotó: MZSP

A városvezetői végkielégítésekben egyébként a közszolgálati tisztségviselőkről szóló 2011. évi CXCIX törvény határoz. A jogszabály szerint a főállású polgármester közszolgálati jogviszonyban van és munkáltatója az adott település képviselő-testülete, Miskolc esetében tehát Veres Pál polgármester munkáltatója Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése.

Hiába mondja ezt a törvény, a miskolci közgyűlés másként döntött

A közszolgálati tisztségviselőkről szóló törvény szerint két feltétel megléte esetén kaphat a leköszönő polgármester végkielégítést. Ha a tisztségét legalább két éven át betöltötte és foglalkoztatási jogviszonya új polgármester megválasztásával szűnik meg.

Veres Pál 2019. óta főállású polgármestere Miskolcnak és jogviszonya – miután nem is indult el az idei önkormányzati választáson – az új polgármester, Tóth-Szántai József megválasztásával szűnik meg, az alaptörvény szerint 2024. október 1-jével. A távozó miskolci polgármestert – végkielégítésként – három havi illetményének megfelelő mértékű juttatás illeti meg. Veres Pál esetében ez bruttó háromszor 1 millió 300 ezer forint, azaz 3 millió 900 ezer forint. Az ő végkielégítését megszavazta a közgyűlés az augusztus 29-ei közgyűlésen.