Miskolc.   Zsidó finomságok a II. Sólet Fesztiválon vasárnap

Fotó: Archív A kép a konkurencia a Fidesz barát Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség rendezvényén készült

A Miskolci Zsidó Hitközség szeptember 29-én, vasárnap, 10.30-tól tartja meg tradicionális klezmer zenével fűszerezett II. Sólet Fesztiválját a Miskolci Zsidó Múzeum és Látogatóközpont udvarán, a Kazinczy utca 7. szám alatt. A rendezvény bár nem része annak, de illeszkedik a Zsinagógák hete programsorozat tematikájához is, amelyet szeptember 18. és október 7. között rendeznek meg országszerte.

A fesztivál a nevét a leghíresebb zsidó ételről, a sóletről kapta, amit általában szombaton, az ünnepi étkezéskor szoktak fogyasztani. Minden háznál másféleképpen készítik, de a kóser étkezésnek megfelelő legjellemzőbb alapanyagai: a bab, a füstölt libahús, a hagyma és a tojás. Jellemzően már péntek este odateszik főni. Ugyanis szombaton, a nyugalom napján a zsidó hagyomány szerint nem szabad munkát végezni és a főzés annak számít.

Az esemény változatos programját Markovics Zsolt, a Miskolci Zsidó Hitközség főrabbijának köszöntője nyitja meg. 10.45-től totó-nyereményjátékban vehetnek részt a vállalkozó szelleműek. 11.30-tól kínálják fel ebédre a sóletet. A „jó ebédhez szól a klezmer jegyében” 12.30-ig pedig a Color Klezmer Band koncertjét hallgathatják meg a jelenlévők.

A fesztiválra minden érdeklődőt várnak előzetes regisztráció ellenében, amit a tamas.buzafalvi@outlook.com e-mail címen, illetve a Miskolci Zsidó Múzeum kiállítótermében lehet megtenni. A vendégek itt adhatják le sólet és flódni igényüket is. Belépés a Déryné utca 20. szám felől.