Petíció indult, hogy bűntényként nyomozzanak Tóth Balázs halálának ügyében

Nem nyugszanak a kedélyek a Bükkaranyosról Tóth Balázs eltűnt ügyében, akinek a holttestét szűk két hete találták meg (a fiú eltűnése és a holttest megkerülése közben három hét telt el). A falubeliek egy csoportja petíciót indított azért, hogy a rendőrség bűnügyként kezelje az ügyet. 

Ahogyan arról lapunk néhány hete elsők közt számolt be, Tóth Balázs még augusztus 20-án távozott Bükkaranyosról ismeretlen helyre. A fiatalt több mint három héten át keresték a hatóságok, a Spider Speciális Mentőcsoport és a helyiek, ám a kutatás sokáig nem vezetett eredményre, a holttestét végül Harsány és Bükkaranyos között, a helyi TV-torony lábánál találták meg.

A rendőrség korábban annyit közölt, a Miskolci Rendőrkapitányság az általános közigazgatási rendtartás szabályai szerint szakértők bevonásával vizsgálja a rendkívüli haláleset körülményeit. Ezt egyébként kedden, érdeklődésünkre újból megerősítették, hozzátéve, bűncselekmény gyanúja nem merült fel.

A helyiek egy csoportja viszont másképp látja, ezért indították el a petíciót, melyet az Országos Rendőr-főkapitányságnak kívánnak beadni. Illés Tímea és Tóth László, a petíció szervezői a minap.hu-nak azt mondják, a helyiek nem tudnak belenyugodni abba, hogy Balázs öngyilkos lett, szerintük a fiú nem akart meghalni.

– Azoktól, akik a kutatásban részt vettek, úgy tudjuk, hogy a keresés során több furcsasággal is szembesültek, melyekről a nyomozás miatt nem lehet hivatalosan beszélni. De talán ennél is fontosabb az, hogy Balázs egy jó kedélyű, életvidám srác, volt, tele tervekkel. Mondja meg nekem valaki, vajon aki öngyilkosságra készül, előkészíti-e a születésnapi buliját, elmegy-e fodrászhoz, mielőtt a halálba ugrik? – tette fel a kérdést Illés Tímea hozzátéve, ők azt is kétlik, hogy a tévétorony létráján papucsban fel tudott volna mászni egy ember, pláne úgy, hogy előtte ivott.

Tímea azt mondta: szeretnék, ha kiderülne az igazság Tóth Balázs ügyében, szerintük viszont ezt csak az biztosítja, ha a halálesetet bűntényként kezelik, nem pedig általános közigazgatási rendtartás szabályai szerint vizsgálódnak. Azt kérik, aki támogatja kezdeményezésüket, írja alá a petíciót, melyet itt érhetnek el. Kedd délutánig egyébként több mint 4400-an látták el kézjegyükkel a tiltakozó ívet.