A világhír felé menetelnek Orbán Balázs tanácsai az orosz invázió elleni küzdelem értelmetlenségéről

Miután délelőtt szó szerint leírtuk, mit mondott Orbán Balázs egy podcastben, az egész nap arról szól, hogy az ellenzéki pártok egymásra licitálva minősítik szégyennek és hazaárulásnak a nyilatkozatát, miközben a miniszterelnök politikai igazgatója már a második reakcióját is közzétette arról, hogy kiforgatták a szavait. Mármint azokat a szavait, hogy „mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát”.

Ez a felfordulás elérte két nagy hírügynökség, az AFP és az AP ingerküszöbét is, amelyek részeletesen ismertették az eredeti nyilatkozatot és a reakciókat. Ezek a hírügynökségek azért fontosak, mert a szolgáltatásukra előfizető lapok átvehetik a cikkeiket, ezért azok mindenhol felbukkannak, ahol van angol nyelvű hírszolgáltatás. És kábé mindenhol van angol nyelvű hírszolgáltatás.

A nagy nemzetközi portálok közül az Euronews és a Bloomberg is részletesen beszámolt a botrányról. „Orbán Balázs megjegyzései mentek eddig a legmesszebb Budapest egyre inkább Kreml-barát álláspontjának kifejtésében, amely miatt összeütközésbe került szövetségeseivel az Európai Unióban és a NATO-ban. Nem világos, hogy a miniszterelnök, aki nem áll rokoni kapcsolatban a tanácsadójával, osztja-e ezeket a nézeteket” – írta a Bloomberg.

A befolyásos gazdasági lap erre rá is kérdezett Orbán hivatalánál, de egyelőre nem kaptak választ.