Miskolc. Most lett vége a CineFest-nek, és kezdődik a Skandináv Filmfesztivál

A Skandináv Filmfesztivál szeptember 27. és október 2. között, a forgalmazó Vertigo Média Kft. és a CINE-MIS Nonprofit Kft. közös szervezésében valósul meg. Az esemény keretein belül egy héten át az északi országok filmalkotásainak legjavából készült válogatást tekinthetik meg az érdeklődők a Művészetek Háza Béke Art Mozitermében.

A kínálatból:

– Szeptember 27-29. 17:00 – Béke Art Moziterem:
A király választása (Kongens nei), feliratos norvég életrajzi film, 133 perc, 2016 (12 éven aluliak számára nem ajánlott)
Rendező: Erik Poppe.

1940. április 9-én a német hadigépezet Oslo előtt áll. A norvég király ultimátumot kap: megadja magát, vagy meghal. Német katonák vadásznak a királyi családra, amely arra kényszerül, hogy elhagyja a fővárost. Miközben Haakon király és Olav koronaherceg egy Elverum melletti kis farmra menekül, találkoznak a német vezetéssel. Háromnapi kemény tárgyalás után Haakon király meghozza végső döntését. Visszautasítja a kapitulációt, még ha az a saját, a családja és sok norvég életébe is kerül.

– Szeptember 30- október 2. 17:00 – Béke Art Moziterem:
A tizenkettedik férfi (Den 12. mann), feliratos norvég történelmi film, 135 perc, 2017 (16 éven aluliak számára nem ajánlott)
Rendező: Harald Zwart.

A film a nácik elől menekülő norvég háborús hős, Jan Baalsrud elképesztő történetét meséli el. 1943-ban tizenkét norvég ellenálló robbanóanyagot szállít egy halászbárkán, amikor egy honfitársuk árulását követően rajtuk üt egy német aknaszedő hajó. Tizenegy embert elfognak, megkínoznak és megölnek. Egyedül Jan Baalstrudnak sikerül elmenekülnie, s ezzel kezdetét veszi kálváriája a kegyetlen északi télben. Nem is sejti, hogy élni akarásával a norvég ellenállás szimbólumává válik, akiért akár életüket is hajlandóak feláldozni az emberek.

– Szeptember 30- október 2. 19:30 – Béke Art Moziterem:
Sonja, a fehér hattyú (Sonja: The White Swan), feliratos norvég életrajzi, történelmi film, 113 perc, 2018
Rendező: Anne Sewitsky.

A Sonja, a fehér hattyú a világ egyik legnagyobb sportolójának, a modern műkorcsolyázás királynőjének állít emléket. A norvég Sonja Henie háromszoros olimpiai, tízszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok műkorcsolyázó, aki 1936-ban úgy dönt, visszavonul, és Hollywoodba megy, hogy filmcsillag legyen. Első filmje 1937-ben óriási kasszasiker lesz. Ám ahogy mindennek, a hollywoodi csillogásnak is megvan a maga ára. A film egy figyelemre méltó, ikonikus személyiség történetét meséli el, aki hajlandó mindent feláldozni azért, hogy reflektorfényben maradjon.

Az előadásokra helyek foglalhatók a www.cinemis.hu honlapon vagy telefonon a 0646/507-573-as telefonszámon, illetve elővételben jegyek vásárolhatók a mozi jegypénztárában, nyitvatartási időben (mindennap 15:30-20:30 között a Rákóczi utca 5. szám alatt).