Elhunyt Antall József lelki támasza, Pilinszky János gyóntatópapja, Latinovits Zoltán lelkivezetője

Jelenits István (Berettyóújfalu1932december 16. – 2024szeptember 26.Magyar Corvin-lánccal kitüntetett Széchenyi-díjas piarista szerzetesteológusírómagyar és hittan szakos tanár, tartományfőnök. Tótfalusy István írói álnéven verseket is írt (de nem azonos Tótfalusi István műfordítóval és nyelvésszel).

Élete

[szerkesztés]

Nagyváradon kezdte gimnáziumi tanulmányait, de a világháború végén családjával együtt kitelepítették. A pesti Piarista Gimnáziumban folytatta tanulmányait és ott érettségizett 1951-ben. Már akkor is piarista szerzetes akart lenni, de a rendbe fölvehető növendékek számának korlátozása miatt csak a bölcsészkar elvégzése után, 1955-ben léphetett be a piarista rendbe. 1959augusztus 28-án tett örökfogadalmat, és ugyanebben az évben november 29-én Egerben pappá szentelték.

Piaristaként a rend kecskeméti, majd budapesti gimnáziumaiban tanított hittant, illetve magyar nyelvet és irodalmat1965-től a biblikus tárgyak tanára is volt a rend Kalazantinum hittudományi főiskoláján, illetve 2000-től ennek utódintézményében, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán1985 és 1995 között a piarista rend magyarországi tartományfőnöke volt. 1992-től évekig tanított a gödi, és 1994-től a váci piarista iskolákban, később pedig a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán is. 1995-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának esztétikatanára, majd tanszékvezetője volt Budapesten, illetve Piliscsabán.

Számos hosszabb és rövidebb írása jelent meg a Szentírásról, Janus PannoniusPilinszky János költészetéről, irodalomról, nevelési kérdésekről és más témákról, elsősorban a Vigilia és az Új Ember folyóiratok hasábjain. Összegyűjtött műveit az Új Ember Kiadó 1999 és 2001 között öt kötetben jelentette meg. Rendszeresen tart pedagógiai, irodalmi és bibliai tárgyú előadásokat a budapesti piarista kápolnában, és szerte az országban.Latinovits Zoltán lelkivezetője, gyóntatója volt.[5] A zsidó-keresztény megbékélést mindig szorgalmazta.

A közlemény szerint Jelenits István életének 92., szerzetességének 70., papságának 65. évében csütörtökön „rendtársai körében, szentségekkel megerősítve, csendesen elhunyt”.

Temetéséről a rend később ad tájékoztatást.

 Antall József volt miniszterelnök lelki támasza  Pilinszky János gyóntatópapja volt.