Orbán Balázs a Fidesz új őszödi beszédjében: mi nem védekeznénk

Rácz András, Oroszország-szakértő szerint Orbán Balázsnak az 1956-os forradalmat mint felelőtlenséget emlegető nyilatkozata megmutatja, hogy a kormányoldal mennyire gondolja komolyan, amikor a szabadságról és függetlenségről papol, és a szabadságharcos pózában tetszeleg.

Nagy visszhangot keltett a miniszterelnök politikai tanácsadójának fent idézett néhány mondata, amit a Mandiner beszélgetőműsorában mondott.

Rácz András Oroszország-szakértő bejegyzésében azt írja, hogy képmutató a magyar kormány külügyminiszteri ambíciókkal rendelkező tagjától ez a kijelentés, miután másról sem hallani a kormány részéről, csak a szuverenitásvédelemről. Hozzáteszi, hogy mivel Orbán Balázs, többek között a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Tanácsadó Testületének is elnöke, ahol honvédtiszti képzés is zajlik, kijelentése még nagyobb súllyal rendelkezik.

Elképzelem Orbán Balázs 2025-ös évnyitó beszédét a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon, vagy éppen a tisztavatást, ahol majd a fentiek jegyében arra buzdítja az új honvédtiszteket, hogy a hazát nem szabad megvédeni külső támadás ellen, mert a harc bizony pusztítással jár, és azt el kell kerülni.

Arra is emlékeztet Rácz, hogy a kezdeti orosz cél is Ukrajna teljes alávetése volt, új kormány hatalomba juttatásával, az ország haderejének leszerelésével, az ország kül- és belpolitikai mozgásterének jelentős korlátozásával és a Krímen túl legalább két megyényi terület (Donyeck, Luhanszk) végleges elcsatolásával.

Azzal, hogy Ukrajna ellenáll, az ország önálló államként való létezését védi, ha nem így tenne, még többet veszített volna, a teljes ország függetlenségét és szuverenitását. Amit egyébként a magyar kormány is hangoztat, bár Oroszországgal szemben pont nem tűnik fontosnak a szuverenitás védelme. (Forrás: Hvg.hu)