Skip to content

Orbán Balázs: „Ott leszek fegyverrel a kezemben a Corvin köznél”

Orbán Balázs: „Ott leszek fegyverrel a kezemben a Corvin köznél”

A miniszterelnök politikai igazgatója Orbán Viktor reggeli rádióinterjúja után üzent.

„Nem állt szándékomban félreérthetően fogalmazni 1956 ügyében. Hiba volt részemről, és ha ezzel valakit megbántottam, akkor ezért elnézést kérek” – írta Orbán Balázs pénteki Facebook-bejegyzésében, miután Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában azt mondta: „A politikai igazgatóm félreérthetően fogalmazott, ami ebben az összefüggésben egy hiba.”

Mint emlékezetes, Orbán Balázs csütörtökön a Mandiner beszélgetős műsorában arról beszélt, hogy szerinte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „belevitte egy háborús védekezésbe az országát”, ilyet viszont a magyar kormány nem tenne, mert tanult 56-ból.

„Megerősítem, hogy ha szükség lesz rá, én ott leszek fegyverrel a kezemben a Corvin köznél” – fogalmazott pénteki posztjában Orbán Balázs, utalva arra, hogy a miniszterelnök reggel azt mondta, biztos benne, hogy „Orbán Balázs is ott lesz velünk a Corvin közben, ha úgy alakul a helyzet, és harcolni kell a hazáért”.

A kormányfő politikai igazgatója pénteki bejegyzésében azt is írta, nem azoknak kell megfelelnie, „akik a kommunista utódpártban ülnek ma is, nem azoknak, akik lovasrohamot vezényeltek ellenünk 2006. október 23-án”, hanem a családja már nem élő tagjainak, „akik életüket adták a hazáért a szovjetek elleni küzdelemben, mint egyik dédapám”.

Orbán Balázs ’56-ról szóló kijelentéseit csütörtökön nagy felzúdulás követte, szavaira többen is reagáltak. Török Gábor politikai elemző szerint „ez volt az év legnagyobb politikusi hibája”, Magyar Péter a távozását követelte, a vele interjúzó újságíró cikkben védte meg a miniszterelnök politikai igazgatóját, Rácz András Oroszország-szakértő szerint pedig Orbán nyilatkozata megmutatja, hogy a kormányoldal mennyire gondolja komolyan, amikor a szabadságról és függetlenségről papol, és a szabadságharcos pózában tetszeleg.

Orbán Balázs csütörtökön előbb Facebook-posztban, majd videóban magyarázkodott, akkor azt mondta, kiforgatták a szavait.

A hvg.hu Orbán kijelentése kapcsán írt véleménycikkét itt olvashatják. Ebben munkatársunk, Kovács Gábor azt húzza alá, hogy az Alaptörvény, amelyre Orbán Balázs képviselőként fölesküdött, feltétel nélküli állampolgári kötelességként határozza meg a haza védelmét.

Orbán Viktor pénteki rádióinterjúja után egyébként Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is reagált az ügyre. Gulyás Gergely a Facebook-oldalán azt írta, a miniszterelnök politikai igazgatója félreérthetően fogalmazott, ez azonban nem változtat az elmúlt évtizedben a magyar közéletben végzett kiváló munkáján.

„Orbán Balázs néhány órával később egyértelművé tette, hogy szavai nem voltak pontosak, de álláspontja félreérthetetlen. 1956 hősei a magyar nemzeti panteon legdicsőbbjei közé tartoznak. Ezen a sziklán áll a magyar alkotmány is: mai szabadságunk az 1956-os forradalmunkból sarjadt ki” – írta Gulyás.

Hozzátette: most azok rágalmazzák Orbán Balázst kitartóan és engesztelhetetlenül, akik nem félreérthetően szoktak fogalmazni, hanem a hazugság bajnokai. Példaként említette Magyar Pétert, akiről azt írta: „a legrosszabb kommunista gyakorlatot idéző módon saját feleségéről készített titokban hangfelvételt”, és „nem telik el nap, hogy tényszerűen ne állítson valamilyen valótlanságot”.

Megemlítette Gyurcsány Ferencet is, akinek azt veti a szemére, hogy „a tiltott önkényuralmi jelképek közül a vörös csillagot akarta legalizálni”, és hogy úgy teszi ki Nagy Imre képét a Facebook-oldalára, hogy felesége, Dobrev Klára nagyapja Apró Antal.

„Orbán Balázs a magyar közéletben az elmúlt évtizedben kiváló munkát végzett. Ezen egy félreérthető, de általa azonnal egyértelműen tisztázott nyilatkozat nem változtat” – zárta szavait Gulyás Gergely.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Egy hozzászólás

  1. Névtelen
    2024.09.28. 05:38

    Undorító véglény!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük