A mágnes is előkerült a NAV-vizsgálatnál Borsodban

Fotó. Az  igazi svéd acél

A NAV Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei pénzügyőreinek azt kellett tisztázniuk az áruvizsgálat során, hogy milyen anyagból készültek az importált vas és acél kötőelemek, ugyanis az EU-ban a Kínából származó nem rozsdamentes kötőelemekre – mint amilyen a csavar és az alátét – a 3,7 százalékos harmadik országos vámon kívül további 86,5 százalék dömpingellenes vámot is kell fizetni. Az Európai Unió ezzel védi az adott termék unión belüli gyártóit, az ágazatot, az ilyen termékek tömeges behozatalával szemben.

Mixed,Screws,And,Nails.,Industrial,Background.,Home,Improvement.bolts,And,Nuts.close-up
A pénzügyőröknek azt kellett tisztázniuk, hogy milyen anyagból készültek az importált vas és acél kötőelemek Fotó: Bukhta Yurii

Előkerült első körben a mágnes

A pénzügyőrök első körben egy egyszerű fizikai kísérlettel vizsgálták meg a csavarokat: a náluk lévő mágnest a bemutatott termékekhez közelítették, amely magához vonzotta azokat. Ez ugyan még nem igazolta teljes bizonyossággal, hogy a csavarok nem rozsdamentes anyagból készültek, de az eredmény már elég alapot szolgáltatott ahhoz, hogy a kiválasztott termékeket a NAV Szakértő Intézete alaposabban analizálja.

A szakértői vizsgált is alátámasztotta

Az intézet szakmai véleménye aztán alátámasztotta a pénzügyőrök gyanúját: a megvizsgált termékek után a gazdálkodónak a magasabb vámot is meg kellett volna fizetnie.

A vámadatbázisból az is kiderült, hogy az érintett gazdálkodónak nem ez volt az első csavarimportja, ezért a korábbi vámkezelései is górcső alá kerültek. A NAV további 47 millió forint vámot állapított meg az ellenőrzés eredményeként – tájékoztatta portálunkat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.