Magyar lemond a mentelmi jogáról, ha az ország csatlakozik az Európai Ügyészséghez

Meglepő javaslattal állt elő Magyar Péter. A miniszterelnöknek címzett Facebook-posztjában arról ír, hogy lemond a mentelmi jogáról, ha az ország csatlakozik az Európai Ügyészséghez.

A Tisza párt elnöke azért állt elő ezzel a javaslattal, mert, ahogy írja, “naponta tesznek ellenem feljelentéseket és a fél államapparátus azon dolgozik, hogy büntetőeljárásokat kreáljanak ellenem”. Magyar Péter azt is kifejtette, hogy mindeközben a kormány széthordja az ország vagyonát, ezért alkut ajánlott Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Magyar az EP-képviselői mandátum által biztosított mentelmi jogról kész lemondani, bár nem valószínű, hogy ez kibillenti a kormányt eddigi álláspontjából.

A magyar kormány ugyanis kategorikusan elzárkózik attól, hogy Magyarország része legyen az Európai Ügyészségnek, amelynek az EU 27 tagjából 22 már technikailag tagja, Lengyelország és Svédország is várhatóan hamarosan részt vesz benne. Dánia és Írország korábban mentességet kapott a bel- és igazságügyi együttműködés alól, így rajtuk kívül Magyarország az egyetlen távol maradó tagja az EU-nak – összegezte a helyzetet a Telex.hu

A kormány szerint az uniós ügyészséget létrehozó dokumentum nem felel meg olyan alapvető, elvi és szakmai elvárásoknak, mint a nemzeti önrendelkezés és az alkotmányos berendezkedés teljes tiszteletben tartása.

Néhány nappal ezelőtt Podcast adásunk is készült Magyar Péterről, arról ide kattintva tudhatnak meg többet.

Magyar Péter teljes bejegyzését itt olvashatják: